Sparrispaj med parmesan och parma
06 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
En matig paj är gott att äta, lätt att göra och räcker till många! Bjud gästerna på en extra lyxig sparrispaj med parmesan och parma.
Annons
Sparrispaj med parmesan och parma
Servera som lätt middag, lunch eller varför inte som brunch?
4 portioner
Du behöver:
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 dl (50 g) grahamsmjöl
½ tsk salt
75 g smör
5 msk kallt vatten
1 stor näve torkade gula ärter till formen
Fyllning:
250 g grön sparris
50 g parmesan
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar
Till servering:
8 skivor parmaskinka
50 g parmesan
Grönsallad
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en bunke. Skär smöret i små tärningar och smula ner i mjölet med fingrarna. Samla ihop degen med kallt vatten och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en avlång pajform, ca 35x10 cm med deg, så den täcker botten och kanter. Värm ugnen till 200°.
- Pricka degen med en gaffel, lägg en bit bakplåtspapper över och fyll pajskalet med torkade ärter. Förgrädda pajbotten i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och ta bort bakplåtspapper och ärter.
- Skölj sparrisen, bryt av och kasta de nedersta träiga bitarna. Skär sparrisen i mindre bitar så de passar i pajformen.
- Riv parmesanen fint och vispa ihop parmesan, ägg, crème fraiche och dijonsenap. Krydda med salt och peppar.
- Fördela sparrisen i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Låt sedan svalna något. Servera pajen toppad med parmaskinka och riven parmesan, gärna med en grönsallad till.
Recept: Emma Martiny, Timm Vladimir, Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Winnie Methmann
Annons