Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar
4 portioner
Risotto:
2 schalottenlökar
1 fänkål
20 g smör till stekning
4 dl risottoris
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
150 g gröna ärter från frysen
75 g mascarpone
25 g parmesan, riven
salt och nymalen svartpeppar
250 g grön sparris
1 msk olivolja till stekning
Frasiga laxsnittar:
1 ciabattabröd
2 msk olivolja
150 g rökt lax i skivor
100 g crème fraiche
1 ask smörgåskrasse
nymalen svartpeppar
Till servering:
1 handfull storbladig persilja
25 g parmesan, riven
Så här gör du:
1. Skala och hacka löken fint.
2. Ansa fänkålen och skär den i små tärningar.
3. Stek lök och fänkål i smör i en traktörpanna i 2 minuter.
4. Tillsätt riset och låt det steka med i 1–2 minuter under omrörning.
5. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till halva mängden.
6. Tillsätt 1 dl buljong i taget och rör regelbundet medan varje dos buljong kokar in. Fortsätt så i ca 20 minuter tills all buljong tillsatts. Nu börjar risotton bli krämig. Koka tills riset är lätt al dente och risotton har en trögflytande konsistens, liknande gröt.
7. Rör ner frysta ärter, mascarpone och riven parmesan i risotton.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Skölj sparrisen och bryt av den nedersta, träiga delen.
10. Skär sparrisen i mindre bitar och stek i olja i en stekpanna i 2 minuter.
11. Krydda med salt och peppar och ta från pannan.
12. Skär ciabattan i skivor, pensla med lite olja och rosta skivorna gyllene i en stekpanna eller under ugnens grillelement.
13. Toppa varje brödskiva med rökt lax och 1 tsk crème fraiche.
14. Garnera med lite klippt krasse och krydda med peppar.
15. Skölj och hacka persiljan.
16. Servera den varma risotton i djupa tallrikar. Toppa med stekt sparris, persilja och riven parmesan.
17. Servera de spröda bröden med lax som tillbehör.
Av: Julie Hey, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth
LÄS MER: