Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar

06 mar, 2020
AvRedaktionen
Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar
Bjud på en risotto tillsammans med gott tillbehör. Till en krämig risotto passar det fint med några snittar, toppade med krämig crème fraiche och rökt lax – en magisk kombination!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Risotto:

2 schalottenlökar

1 fänkål

20 g smör till stekning

4 dl risottoris

2 dl vitt vin

1 liter grönsaksbuljong

150 g gröna ärter från frysen

75 g mascarpone

25 g parmesan, riven

salt och nymalen svartpeppar

250 g grön sparris

1 msk olivolja till stekning

Frasiga laxsnittar:

1 ciabattabröd

2 msk olivolja

150 g rökt lax i skivor

100 g crème fraiche

1 ask smörgåskrasse

nymalen svartpeppar

Till servering:

1 handfull storbladig persilja

25 g parmesan, riven

Så här gör du:

1. Skala och hacka löken fint.

2. Ansa fänkålen och skär den i små tärningar.

3. Stek lök och fänkål i smör i en traktörpanna i 2 minuter.

4. Tillsätt riset och låt det steka med i 1–2 minuter under omrörning.

5. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till halva mängden.

6. Tillsätt 1 dl buljong i taget och rör regelbundet medan varje dos buljong kokar in. Fortsätt så i ca 20 minuter tills all buljong tillsatts. Nu börjar risotton bli krämig. Koka tills riset är lätt al dente och risotton har en trögflytande konsistens, liknande gröt.

Annons

7. Rör ner frysta ärter, mascarpone och riven parmesan i risotton.

8. Smaka av med salt och peppar.

9. Skölj sparrisen och bryt av den nedersta, träiga delen.

10. Skär sparrisen i mindre bitar och stek i olja i en stekpanna i 2 minuter.

11. Krydda med salt och peppar och ta från pannan.

12. Skär ciabattan i skivor, pensla med lite olja och rosta skivorna gyllene i en stekpanna eller under ugnens grillelement.

13. Toppa varje brödskiva med rökt lax och 1 tsk crème fraiche.

14. Garnera med lite klippt krasse och krydda med peppar.

15. Skölj och hacka persiljan.

16. Servera den varma risotton i djupa tallrikar. Toppa med stekt sparris, persilja och riven parmesan.

17. Servera de spröda bröden med lax som tillbehör.

Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar
Sparrisrisotto med frasiga laxsnittar.

Av: Julie Hey, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth

LÄS MER:

Risotto med vitt vin och parmesan

Tryffelrisotto

Saffransrisotto med lax & citronaioli

Annons