Sparrisrisotto
4 personer
Tid: 50 minuter
Du behöver:
200 g risottoris
1/2 kg vit sparris
1/2 kg grön sparris
4 msk olivolja
1 schalottenlök
1/2 dl vitt vin
1/2 liter grönsaksbuljong
dill
50 g parmesan
citron
Grönsaksbuljong:
300 g morötter
200 g persiljerötter
250 g selleri
175 g fänkål
2 lökar
3 1/2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
10 svartpepparkorn
10 korianderfrön (valfritt)
1 stjärnanis (valfritt)
Gör så här:
Börja med buljongen. Skala alla grönsaker och rotfrukter och skär i grova bitar. Lägg i en gryta ihop med kryddor, vatten och vin och koka på svag värme i 25–30 minuter. Sila av vätskan från grönsakerna och kyl buljongen. Häll lite olivolja i en gryta, tillsätt ris och hackad schalottenlök. Rör runt i ett par minuter och häll i vitt vin och hälften av buljongen. Lägg locket på grytan och låt det sjuda på svag värme. Se till att det inte kokar torrt och tillsätt mer vätska om det behövs. Skala den vita sparrisen och bryt av ändarna. Skölj de gröna sparrisarna, bryt av ändarna och skär dem i lämpliga bitar. Koka upp vatten med ändstyckena och skalet och häll det över riset. När riset är nästan mjukt tillsätts den vita sparrisen som har ångkokats mjuk. Därefter tillsätts rå grön sparris och vänds försiktigt runt med dillen i 2–3 minuter. Riv slutligen parmesan över risotton och stänk en liten skvätt citronsaft över.