Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Spättafilé med yoghurtremoulad och fänkål

12 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på spättafilé med yoghurtremoulad och fänkål
Satsa på spätta! Smakrik spättafilé med yoghurtremoulad och rostad grönkål. Servera med citronklyftor och fänkålssallad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 portioner

Spätta:

6 MSC-certifierade rödspättafiléer

6 msk rågmjöl

Salt och nymalen svartpeppar

1 msk olja

1 tsk smör

Yoghurtremoulad:

100 g inlagd gurka

125 g grekisk yoghurt

1 tsk flytande honung

Salt och nymalen svartpeppar

Rostad grönkål:

100 g färsk grönkål

2 msk olivolja till stekning

Salt

Fänkålssallad:

1 fänkålshuvud

1 äpple

1 kruka körvel

½ citron, saft och rivet skal

Salt och nymalen svartpeppar

Örter, t ex oxalis

Till servering:

1 mogen avokado

6 skivor rågbröd

1 citron

Gör rödspättan så här:

  1. Torka rödspättafiléerna torra och vänd dem på bägge sidor i en blandning av rågmjöl, salt och peppar.
  2. Stek filéerna i olja och smör i ca 2 minuter på varje sida, tills de är vackert gyllene.

Gör remouladen och salladen så här:

  1. Hacka inlagd gurka och rör ihop med yoghurt. Smaka av med honung, salt och peppar.
  2. Skölj, ansa och torka grönkålen torr.
  3. Skär i mindre bitar och stek i olja i en stekpanna på hög värme i 1–2 minuter, tills kålen tar lite färg och blir spröd. Krydda med salt.
  4. Skär äpple och fänkål i lövtunna skivor, gärna med mandolin.
  5. Hacka hälften av körveln.
  6. Vänd ihop fänklål, äpple, körvel med citronsaft samt -skal. Salta och peppra.
  7. Dekorera med resten av körveln och örter.

Vid servering:

  1. Skala avokadon, ta ur kärnan och skär köttet i tärningar.
  2. Servera gärna fisken på smörat rågbröd, toppa med remoulad, avokado och rostad grönkål.
  3. Servera med citronklyftor och fänkålssallad till.
Recept på spättafilé med yoghurtremoulad och fänkål
Spättafilé med yoghurtremoulad och fänkål.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Spättarullader med räkor, pepparrot och haricots verts

Annons