Spättafilé med yoghurtremoulad och fänkål
12 dec, 2019
AvRedaktionen
Satsa på spätta! Smakrik spättafilé med yoghurtremoulad och rostad grönkål. Servera med citronklyftor och fänkålssallad.
Annons
6 portioner
Spätta:
6 MSC-certifierade rödspättafiléer
6 msk rågmjöl
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk olja
1 tsk smör
Yoghurtremoulad:
100 g inlagd gurka
125 g grekisk yoghurt
1 tsk flytande honung
Salt och nymalen svartpeppar
Rostad grönkål:
100 g färsk grönkål
2 msk olivolja till stekning
Salt
Fänkålssallad:
1 fänkålshuvud
1 äpple
1 kruka körvel
½ citron, saft och rivet skal
Salt och nymalen svartpeppar
Örter, t ex oxalis
Till servering:
1 mogen avokado
6 skivor rågbröd
1 citron
Gör rödspättan så här:
- Torka rödspättafiléerna torra och vänd dem på bägge sidor i en blandning av rågmjöl, salt och peppar.
- Stek filéerna i olja och smör i ca 2 minuter på varje sida, tills de är vackert gyllene.
Gör remouladen och salladen så här:
- Hacka inlagd gurka och rör ihop med yoghurt. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Skölj, ansa och torka grönkålen torr.
- Skär i mindre bitar och stek i olja i en stekpanna på hög värme i 1–2 minuter, tills kålen tar lite färg och blir spröd. Krydda med salt.
- Skär äpple och fänkål i lövtunna skivor, gärna med mandolin.
- Hacka hälften av körveln.
- Vänd ihop fänklål, äpple, körvel med citronsaft samt -skal. Salta och peppra.
- Dekorera med resten av körveln och örter.
Vid servering:
- Skala avokadon, ta ur kärnan och skär köttet i tärningar.
- Servera gärna fisken på smörat rågbröd, toppa med remoulad, avokado och rostad grönkål.
- Servera med citronklyftor och fänkålssallad till.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons