Spättarullader med räkor, pepparrot och haricot verts
Erik Hammar om receptet:
– Det här är ett av bokens enklare recept som funkar en vardag när man är trött efter jobbet. Rätten är däremot inte sämre för det. Det är så klassiskt det kan bli, med vitfisk, skirat smör och pepparrot, och det är ju sjukt gott.
4 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
600 g spättafilé
250 g smör
1 kruka dill, finhackad
flingsalt
nymalen peppar
Tillbehör:
200 g haricots verts
200 g skalade räkor, kan uteslutas
2 dl färsk riven pepparrot
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smöret i en kastrull och smält på medelvärme. Salta och peppra spättafiléerna och rulla i hop dem till rullader. Lägg rulladerna tätt i en ugnsform och häll över det skirade smöret. Strö över dillen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Trimma bönorna. Koka upp lättsaltat vatten, och koka bönorna i ca 3 minuter tills de är mjuka.
Lägg lite bönor på tallriken och placera fisken bredvid. Ös över rikligt med smörspad från ugnsformen och toppa med räkor och pepparrot. Servera med kokt potatis.
Vintips:
Ett heltorrt vin från Bordeaux, ett glas chablis eller en riesling, kan inte slå fel till det här.
Från kokboken ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta) av Erik Hammar, vinnare av Sveriges Mästerkock 2018.