Risotto med matvete, spenat och stekt lax
4 personer
Tid: 30 minuter
Du behöver:
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färska rosmarinblad/barr
4 msk smör
250 g matvete
1 dl torrt vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
4 laxfiléer à ca 150 g
2 msk olivolja
salt och peppar
1 liten påse färsk spenat
1 krm riven muskotnöt
4 msk parmesan (finriven)
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Grovhacka rosmarinbladen. Hetta upp 2 msk smör i en traktörpanna och bryn lök och vitlök. Tillsätt matvete och rör om. Tillsätt vinet och sedan buljongen. Låt allt koka upp och låt det därefter sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt spenat och hälften av rosmarinen. Tillsätt eventuellt ytterligare buljong om röran är för torr, koka ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Tillsätt resten av smöret och parmesanosten.
Smält under tiden 1 msk smör och 2 msk olja i en stekpanna. Stek fisken på medelvärme i 3–4 minuter på vardera sidan. Salta och peppra.
Servera laxen med matveteröran. Strö resten av rosmarinbladen över rätten.