Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Spenatborani med rökt lax

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En härlig ”röra” som har sitt ursprung i det persiska köket. Ordet borani betyder tillbehör. Man serverar flera olika tillbehör till sin huvudrätt, detta kan vara ett av dem. Hemma hos mig serverar vi gärna den goda spenatboranin på en skiva mörkt bröd tillsammans med rökt lax, som lättare lunch eller brunchrätt.

4 personer

Du behöver:

500 g färsk spenat

2 gula lökar

olja (till stekning)

3–4 vitlöksklyftor (pressade)

4 dl matlagningsyoghurt

1 tsk salt och nymalen

vit- och svartpeppar

Till servering:

mörkt bröd, rökt lax och färsk timjan

Gör så här:

Förväll spenaten i lite saltat vatten. Skär löken i tunna skivor och stek den i lite olja tills den fått gyllenbrun färg. Lägg hälften av löken vid sidan på en tallrik. Låt spenaten fräsa med i resterande lök en stund. Låt kallna.

Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med yoghurten, salt och peppar. Vänd ner i den kalla lök- och spenatröran. Låt blandningen dra i en timme.

Strö över resterande lök innan servering. Lägg upp på mörkt bröd med skivad rökt lax.

Dekorera med timjan.

Annons