Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater
6 personer
Tid: 1 ½ timme
Du behöver:
1 urbenad lammstek, ca 1200 g
300 g babyspenat
1 dl blonda russin
1 dl pinjekärnor
3 msk torkade provenscalska örtkryddor
olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar
steksnöre
Myntayoghurt:
3 dl turkisk yoghurt
1 dl myntablad (finhackade)
1 ekologisk citron (rivet skal)
1–2 tsk flytande honung
1 msk olivolja
1 krm salt
Stekta balsamicotomater:
400 g körsbärstomater, gärna Romantica
1 msk olivolja
1 msk balsamico
flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Ta bort nätet från steken och fläk upp den. Strö över lite av örtkryddorna och salta och peppra ordentligt på insidan. Stek spenaten hastig i lite olja. Tillsätt russin och pinjekärnor och fördela över det på insidan av steken. Bind ihop steken hårt med steksnöre. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn steken runtom så den får lite färg. Salta och peppra ordentligt, strö på resten av örtkryddorna och lägg köttet i en form. Låt gå klart i ugnen tills den har en innertemperatur av 58 . Rör ihop ingredienserna till myntayoghurten under tiden och stek tomaterna hastig i lite olivolja. Stänk på balsamicon och salta och peppra lätt. Låt steken vila i 10 minuter i smörpapper innan du tar bort steksnöret och skär den i tunna skivor. Servera med tabbouleh, myntayoghurt och de stekta tomaterna.
Recept på tabbouleh >>
Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull