Spenatpasta med persiljepesto
Spenatpasta med persiljepesto
Grön, skön pasta med mycket smak!
4 portioner
Du behöver:
80 g hackad spenat från frysen
3 ägg
1 tsk olivolja
Drygt 4 dl (250 g) durummjöl
1 knivsudd salt
Persiljepesto:
1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta1 ekologisk citron
20 g parmesan
½ dl solroskärnor
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar
Till servering:
25 g pinjekärnor
1 handfull färsk basilika
25 g parmesan
Gör så här:
1. Tina upp spenaten i ett durkslag och pressa sedan ut vätskan. Mixa spenat, ägg och olja i en blender till en jämn konsistenms.
2. Mät upp mjöl i en hög på bakbordet och gör ett stort hål i mitten. Häll ner spenablandningen i hålet och arbeta in mjölet med en gaffel. Arbeta ihop till en mjuk och elastisk deg med händerna, det tar ca 10 minuter. Packa in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3. Skölj persiljan och skala vitlöken till peston. Riv citronskalet fint och mixa ihop citronskal, persilja, vitlök, parmesan, solroskärnor och olivolja till en krämig pesto. Smaka av med salt och peppar.
4. Dela degen i mindre bitar och kavla ut den första till ca 1–2 mm tjocklek på mjölat bakbord. Täck övriga degbitar med plastfolie medan du jobbar med den första så torkar de inte i kanterna. Skär den utkavlade degen i 2x3 cm stora fyrkanter, ev med en pastaskärare. Kläm ihop degbitarna på mitten så de får fjärilsform. Gör likadant med all deg.
5. Koka spenatpastan i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter tills den är al dente.
6. Vänd ihop spenatpastan med persiljepesto. Rosta pinjekärnorna gyllene i en torr stekpanna. Servera pastan med pinjekärnor, färsk basilika och riven parmesan.
Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm