Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Spenatpasta med persiljepesto

06 apr, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på spenatpasta med persiljepesto
Råkar du ha en påse spenat i frysen som inte kommit till användning? I så fall rekommenderar vi att du tar dig tiden att göra den här supergoda spenatpastan med persiljepesto. Du kommer inte ångra dig!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021Brand logo
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021

Spenatpasta med persiljepesto

Grön, skön pasta med mycket smak!

Så gör du spenatpasta med persiljepesto

4 portioner

Annons

Du behöver:

80 g hackad spenat från frysen
3 ägg
1 tsk olivolja
Drygt 4 dl (250 g) durummjöl
1 knivsudd salt

Persiljepesto:

1 knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta1 ekologisk citron
20 g parmesan
½ dl solroskärnor
½ dl olivolja
Salt och svartpeppar

Till servering:

25 g pinjekärnor
1 handfull färsk basilika
25 g parmesan

Gör så här:

1. Tina upp spenaten i ett durkslag och pressa sedan ut vätskan. Mixa spenat, ägg och olja i en blender till en jämn konsistenms.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 1

2. Mät upp mjöl i en hög på bakbordet och gör ett stort hål i mitten. Häll ner spenablandningen i hålet och arbeta in mjölet med en gaffel. Arbeta ihop till en mjuk och elastisk deg med händerna, det tar ca 10 minuter. Packa in degen i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Annons
Spenatpasta med persiljepesto, steg 2

3. Skölj persiljan och skala vitlöken till peston. Riv citronskalet fint och mixa ihop citronskal, persilja, vitlök, parmesan, solroskärnor och olivolja till en krämig pesto. Smaka av med salt och peppar.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 3

4. Dela degen i mindre bitar och kavla ut den första till ca 1–2 mm tjocklek på mjölat bakbord. Täck övriga degbitar med plastfolie medan du jobbar med den första så torkar de inte i kanterna. Skär den utkavlade degen i 2x3 cm stora fyrkanter, ev med en pastaskärare. Kläm ihop degbitarna på mitten så de får fjärilsform. Gör likadant med all deg.

Annons
Spenatpasta med persiljepesto, steg 4.

5. Koka spenatpastan i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter tills den är al dente.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 5.

6. Vänd ihop spenatpastan med persiljepesto. Rosta pinjekärnorna gyllene i en torr stekpanna. Servera pastan med pinjekärnor, färsk basilika och riven parmesan.

Spenatpasta med persiljepesto, steg 6.

Recept: Linn Grubbström Foto: Peter Kamm

Annons