Spenatvåfflor med rökt lax och fänkål
4 personer
Spenatvåfflor:
1½ dl vetemjöl
1½ dl rågmjöl
1 dl havregryn
¼ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 ägg
2½ dl mjölk
2 msk olivolja + till stekning
50 g babyspenat
Fänkåls-slaw:
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 msk citronsaft
250 g selleri
1 fänkålshuvud
salt och svartpeppar
Till servering:
8 skivor rökt lax
4 msk laxrom eller annan rom
1 näve bladpersilja
Gör så här:
Blanda vetemjöl, rågmjöl, havregryn, salt och bakpulver i en skål. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor, mjölk och olja och rör ner mjölsorterna, bakpulver och kryddor till en jämn smet. Låt smeten vila i rumstemperatur i 30 minuter.
Vispa äggvitorna med elvisp. Skölj och torka spenaten och finhacka den. Rör ner hacket i smeten och vänd ner äggvitorna.
Hetta upp ett våffeljärn och pensla med lite olja. Häll cirka 1¼ dl smet åt gången och grädda till frasiga våfflor.
Gör fänkåls-slaw: Skär fänkålen tunt, gärna med mandolin. Spara fänkålsvipporna till garnering. Lägg i isvatten några minuter. Skär selleri i tunna skivor. Blanda majonnäs med crème fraiche, senap och citron. Låt fänkålen rinna av och vänd ner den och sellerin i röran. Smaka av med salt och peppar.
Lägg våfflorna på varandra, lägg på några skivor lax, strö över rom. Toppa med fänkåls-slaw och strö över fänkålsvippor samt bladpersilja. Mal över rikligt med svartpeppar. Servera genast.
Av: Emma Knowles
Foto: Ben Dearnley