Sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar
17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Underskatta inte vår mest älskade gubbe, den fungerar som dessert såväl som till mat. Balsamicobakade jordgubbar med sprödstekt torsk är både spännande och gott!
Annons
Sprödstekt torsk med balsamicobakade jordgubbar
Fiskens milda smak får skjuts av den skarpa sötman från balsamicobakade gubbar.
4 portioner
Du behöver:
500 g torskfilé
2 msk smör till stekning
Salt och svartpeppar
Potatis och sparris:
1 kg färskpotatis
1 knippe grön sparris
Balsamicobakade jordgubbar:
500 g jordgubbar
2 msk olivolja
3 msk balsamicovinäger
1 handfull färsk timjan
Salt och svartpeppar
Till servering:
1 handfull färsk timjan
50 g smör
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Skölj och snoppa jordgubbarna. Halvera dem och fördela i ett ugnsfast fat. Vänd runt med olja och balsamico. Plocka bladen från timjan och strö timjanblad, salt och peppar över jordgubbarna. Baka i ugnen i 20 minuter.
- Skrubba potatisarna och koka dem i lättsaltat vatten. Bryt av den träiga delen av sparrisarna och kasta. Blanchera sparrisarna genom att lägga dem i ett durkslag och slå kokande vatten över dem.
- Stek torskfiléerna på köttsidan i smör på hög värme i ca 2 minuter. Vänd och stek på skinnsidan i 5 minuter, tills filéerna är närapå genomstekta. Krydda med salt och peppar.
- Fördela sparris och potatis på tallrikar. Lägg fisken ovanpå och toppa med balsamicobakade jordgubbar. Garnera med färsk timjan och servera med kallt smör till potatisen.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann
Annons