Stekt ankbröst med sötpotatismos och hallonbalsamicosky
4 personer
Tid: ca 1 timme
Ankbröst:
2 st ankbröst
salt
nymald peppar
ev. några hallon till dekoration
Sötpotatismos:
600 g sötpotatis
20 g smör
1 dl vispgrädde
0.5 tsk salt
Hallonbalsamicosås:
1 dl sky från formen med ankbrösten
1 msk koncentrerad kalvfond
0.5 dl hallonbalsamico
0.5 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 msk maizena
1 msk smör
Gör så här:
Börja med sötpotatismoset. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatisarna i 2-centimeterbreda skivor. Lägg dem i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 15 minuter tills de är mjuka. Håll varma under folie. Sänk ugnsvärmen till 125°.
Skär försiktigt ett diagonalt rutmönster i ankbröstens skinn. Hetta upp en panna utan fett och bryn brösten med skinnsidan ner 2–3 minuter tills de blir knapriga och får vacker färg. Vänd och bryn köttsidan på samma vis. Salta och peppra generöst.
Lägg brösten i en ugnsform och låt steka klart i ugnen till en innertemperatur av 68–70°. Ta tillvara skyn från formen och häll den i en liten kastrull tillsammans med koncentrerad kalvfond, hallonbalsamico och vatten samt soja. Låt det koka ihop ett par minuter och red av med maizena. Rör ner smöret tills det smält.
Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret i en kastrull. Hetta upp grädden och mixa i den. Värm upp moset snabbt och smaka av med salt. Skiva ankan i fina skivor tvärs över, salta lätt på snittytorna och servera med moset och den goda skyn. Garnera gärna med hallon.
Av: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Assistent och modell: Ellinor Kolmodin