Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Stekt gös med sparris och persilje-sabayonne

28 mar, 2020
AvRedaktionen
Stekt gös med sparris och persilje-sabayonne
Laga härlig gös i vår! En elegant rätt där fisk och sparris binds ihop av den luftiga, vårgröna såsen. Toppa med körvel eller persilja efter smak.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Du behöver:

8 vita sparrisar

12 gröna sparrisar

2 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)

25 g smör

600 g gösfilé (MSC-certifierad)

Smör till stekning

Persilje-sabayonne:

1 dl vitt vin

1 handfull kruspersilja

5 äggulor

Salt och svartpeppar

Garnering:

Körvel eller persilja

Gör så här:

1. Skala stjälkarna på de vita sparrisarna med en potatisskalare.

2. Skölj de gröna sparrisarna och bryt av de nedersta, träiga delarna på alla sparrisar.

3. Koka upp buljongen i en bredbottnad kastrull.

4. Tillsätt smör och sjud de vita sparrisarna i ca 5 minuter. Låt de gröna sparrisarna koka med i ca 2 minuter.

5. Ta upp alla sparrisar med en pincett eller tång. Spara buljongen i kastrullen.

6. Dela gösen i 4 lika stora bitar.

7. Hetta upp en stekpanna med smör och stek gösen, endast på skinnsidan, i 4-6 minuter, tills köttet är fast. Skeda gärna steksky över fiskköttet. Salta och peppra.

8. Koka upp vitt vin tillsammans med buljongen från sparrisen. Låt koka ner till halva mängden vätska.

Annons

9. Skölj och hacka persiljan fint.

10. Vispa alla äggulor i en skål.

11. Tillsätt den reducerade buljongen lite i taget under vispning. Fortsätt vispningen över vattenbad tills såsen skummar och har en krämig konsistens.

12. Tillsätt hackad persilja och mixa såsen med en stavmixer så den blir jämn. Smaka av med salt och peppar.

13. Servera sparrisen på tallrikar och fördela såsen över. Lägg fisken ovanpå, med skinnsidan uppåt och garnera med persilja eller körvel.

Stekt gös med sparris och persilje-sabayonne
Stekt gös med sparris och persilje-sabayonne.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Stine Christiansen

LÄS MER:

Fish taco-wraps med rostad majs och mangosalsa

Laxtartar med grillad sparris och krutonger

Fisk- och räksoppa med vitlöksaioli

Annons