Stekt torsk med krossad dillpotatis
4 portioner
Torsk:
600 g torsk
2 msk smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Krossad dillpotatis:
800 g färskpotatis
1 kruka dill
50 g smör
2 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Franska ärter:
100 g bacon
3 schalottenlökar
1 gem- eller hjärtsallat
Smör, till stekning
300 g ärter, tinade från frysen
½ ekologisk citron, skalet
Salt och nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten.
2. Häll av vattnet, mosa potatisarna lätt med en gaffel.
3. Hacka dillen och rör ner i potatisen tillsammans med smör, olja, salt och peppar. Håll varmt.
4. Skär fisken i 4 bitar. Snitta skinnet.
5. Stek på hög värme med skinnet nedåt i smör i 5 minuter, tills skinnet är sprött.
6. Vänd på fiskbitarna och stek dem färdiga på köttsidan i ca 2 min. Krydda.
7. Strimla bacon.
8. Skala lökar, skär i tunna skivor.
9. Skölj hjärtsallaten och plocka loss bladen.
10. Stek baconet i smör i ca 5 min, tills lätt gyllene.
11. Tillsätt löken och låt steka i baconfettet i 3 min.
12. Tillsätt ärterna och stek vidare i 1 min.
13. Vänd ner sallatsbladen bland ärter och bacon och låt bladen bli mjuka. Smaka av med finrivet citronskal, salt och peppar.
14. Lägg upp potatis och en bit fisk med skinnsidan upp på varje tallrik.
15. Toppa med ärterna.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Spröd torsk med ärter och sidfläsk