Stekt torskrygg med salladslök och mangold
26 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Torskrygg är lätt att tillaga och gör sig väldigt bra med salladslök och mangold. Toppa rätten med brynt smör och njut!
Annons
Stekt torskrygg med salladslök och mangold
Fast vit fisk passar bra ihop med salladslök, som på våren får en mild, fin smak. Späd mangold är en härlig primör till.
4 portioner
Du behöver:
600 g torskrygg, gärna med skinn
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk olja till stekning
25 g smör
Grönsaker:
2 vitlöksklyftor
12 salladslökar
50 g smör till stekning
300 g mangold
Brynt smör:
25 g smör
Garnering:
Röd skogssyra eller kryddgrönt
Till servering:
Kokt potatis eller gott bröd
Gör så här:
- Krydda torskfiléerna med salt och peppar. Stek fisken med skinnsidan nedåt i en stekpanna med olja. Tillsätt lite smör och stek vidare på skinnsidan i 5–6 minuter.
- Vänd fisken och stek en kort tid på andra sidan, tills bitarna inte är genomskinliga längre. Ta från pannan och låt vila 3–4 minuter.
- Skala och krossa vitlöken, ansa salladslöken. Smält smöret i samma stekpanna som fisken tillagades i och låt smör och vitlök brynas ihop med hela salladslökar. Blanchera mangolden i 1 minut i en kastrull med kokande vatten.
- Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull, vispa hela tiden och tafrån plattan när det blivit gyllene och doftar nötigt.
- Servera fisken på små högar av stekt salladslök och blancherad mangold. Slå lite brynt smör över och garnera gärna med skogssyra eller kryddgrönt. Servera med koktpotatis eller bröd till.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons