Stjärnbröd med fyllning
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Baka ett vackert stjärnbröd med julig fyllning till adventsfikat. Vi utlovar wow-faktor!
Annons
Stjärnbröd med fyllning
Vackert vetebröd fyllt med smör och kryddiga smaker.
8 portioner
Annons
Du behöver:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
75 g (ca ¾ dl) socker
1 tsk mald kardemumma
½ tsk salt
100 g mjukt smör
450 g (7 ½ dl) vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
50 g (ca ¾ dl) florsocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malda kryddnejlikor
Garnering:
1 ägg
25 g hasselnötter
Gör så här:
- Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen och rör tills den är löst. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smör och det mesta av mjölet, knåda degen väl i 5–10 minuter tills den är smidig.
- Tillsätt resterande mjöl och jäs degen övertäckt i en bunke i 1 timme.
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en smidig kräm.
- Stjälp upp degen på mjölat bord, dela i 2 jämnstora bitar och kavla ut till cirklar, 30 cm i diameter.
- Lägg en av degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och bred fyllningen ovanpå.
- Lägg den andra degrundeln ovanpå. Jämna till kanten med en kniv (eller pizzaskärare) så du får en fin rundel.
- Markera en mindre cirkel på ca 8 cm i diameter i mitten av degcirkeln, t ex med ett glas. Utgå från den lilla cirkeln och skär degrundeln i 16 lika stora ”tårtbitar”.
- Ta 2 bitar i taget och vrid dem 1 ½ varv ifrån varandra. Tryck ihop ändarna så degen sitter ihop ytterst. Fortsätt på samma sätt runt om.
- Sätt ugnen på 200°. Låt stjärnan jäsa övertäckt på plåt i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade hasselnötter.
- Grädda i 15–20 minuter tills stjärnan är gyllene och genomgräddad. Låt svalna på galler.
Foto: Betina Hastoft
Annons