Stockholms Bränneri lanserar efterlängtad vodka
Stockholms Bränneri har inte bara gett oss riktigt god gin, de har också förgyllt våra högtider och fester med glögg, akvavit och färdigblandade cocktails. Nu utökar de familjen med ytterligare en medlem – en vodka!
Inspirerade av den svenska brännvinstraditionen så har det urbana Stockholmsdestilleriet tagit vara på det historiska arvet och kombinerat det med en fri och nyfiken syn på destillering och smakutforskning. Stockholms Bränneri Vodka är len och karaktärsfull, baserad på etanol av ekologiskt höstvete från Västgötaslätten som sedan försiktigt omdestilleras i kopparpannor på Södermalm ihop med en mycket liten, väl avvägd, mängd ljung, långpeppar och citronskal. Inget förutom vatten tillsätts efter destillering.
– Vi gick i gång på utmaningen att destillera så varsamt så att det omisskännligt blir en mjuk och ren vodka men att det också går att söka och finna något spännande i smaken av en väldigt liten mängd botanicals, förklarar Marcus Böhme, produktionsansvarig på bränneriet.
Vodkans betydelse för cocktailvärlden har varit omfattande och är basen i en mängd olika drinkar. Stockholms Bränneri Vodka passar fint att kyla för att avnjutas som den är, eller till att användas som drinkingrediens. I samband med lanseringen har Stockholms Bränneri dessutom själva tagit fram tre goda recept passande för deras nya vodka.
Tre klassiska vodkadrinkar – med en twist
Vodka soda
En uppfriskande och ren drink i sin enkelhet.
Du behöver:
En del Stockholms Bränneri Vodka
Tre delar sodavatten
Saft från en pressad limeklyfta
En droppe saltlösning
Gör så här:
- Saltlösning: Lös upp en del (i vikt) bordssalt i tio delar vatten.
- Blanda i ett glas fyllt med härlig is.
Sibirien
Vår tolkning av den klassiska vodkadrinken White Russian.
Du behöver:
Två delar Stockholms Bränneri Vodka
Två delar sockerlag gjort på Stockholms Aperitif – Svart
En del grädde
Gör så här:
- Sockerlag: Lös upp en del socker i vikt till två delar Stockholms Aperitif – Svart i volym.
- Blanda alla ingredienser i ett glas fullt med is.
Bloody Mary
En smakrik brunchdrink, som förbättrar inledningen på de flesta måltider i goda vänners lag.
Du behöver:
35 ml Stockholms Bränneri Vodka
80 ml färdig, drickbar tomatjuice
15 ml färskpressad citronjuice
5 ml Worcestershiresås
20 ml vatten
0,4 ml (8 droppar) saltlösning
Gör så här:
- Saltlösning: Lös upp en del (i vikt) bordssalt i tio delar vatten.
- Blanda i ett glas fullt med is. För bästa resultat, ”rulla” drinken genom att hälla innehållet försiktigt fram och tillbaka från en behållare till en annan med is tills drinken är kall. Detta för att kyla och introducera en viss mängd luft till drinken, men inte så mycket och så kraftigt så den blir blaskig och/eller skummig. Garnera med passande tillbehör. Tex. endiv, cornichon och syltlök på en tandpetare/cocktailpinne.
Den 20 mars släpps Stockholms Bränneri Vodka (8510302) i Systembolagets beställningssortiment och kostar 45 kr.
Foto: Petter Bäcklund