Stora köttbullar med kantarellsås
07 sep, 2018
AvRedaktionen
Köttbullar med kantarellsås. Två svenska nationalklenoder i en gryta. Blir extra lyxigt – och gott – med egenplockade kantareller. Servera gärna med mandelpotatismos.
Annons
4 portioner
Köttbullar:
500 g blandfärs
1/2 dl havregryn
1 dl vatten
2 msk schalottenlöksfond
1 ägg
1/2 dl hackad persilja
2 st hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Kantarellsås:
200 g kantareller
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk kantarellfond (för ytterligare kantarellsmak)
ev. 1 msk svartvinbärsgelé
Gör så här:
- Blötlägg havregrynen i vattnet och låt svälla i ca 15 min. Blanda sedan köttfärsen med övriga ingredienser. Blanda inte färsen för länge, då kan den bli trådig.
- Forma stora köttbullar och lägg dem på oljade tallrikar. Hetta upp en stekpanna och bryn köttbullarna snabbt i omgångar, i lite olja blandad med smör. Skaka och vrid pannan på hög värme så att köttbullarna rullar och blir brynta runt om. Stek klart i ugnen på 150 grader så att köttbullarna blir genomstekta.
- Stek kantarellerna i torr panna och tillsätt smör när svampen har släppt vätskan. När den fått fin färg, pudra över lite vetemjöl och slå på kantarellfond och grädde. Smaka av med svartpeppar och eventuellt en matsked svartvinbärsgelé.
- Servera köttbullarna och kantarellsåsen med mandelpotatismos.
Läs också: 10 enkla tips för perfekt potatismos
Annons