Strandgrilla
Med lite enkla förberedelser gör du det lätt för dig att vara en hel dag på stranden!
Potatissallad med fransk dressing
4 personer
Tid: 30 minuter
Otroligt god och användbar potatissallad som håller sig någon dag i kylen. Passar även fint att servera till kallskuret eller grillad fisk.
ca 1 kg färskpotatis
1 rödlök
1/4 purjolök (det vita)
1 dl god olivolja
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 citron
1 dl finhackade färska örter
(t ex persilja, oregano, timjan)
salt och svartpeppar
Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt den svalna något. Skala och finhacka rödlöken. Snitta purjon och skölj den noga. Strimla den fint. Blanda i en bunke olja med vinäger och pressa ner citronsaft. Blanda och tillsätt örterna. Ner med potatis och lökhacket. Krydda med salt och peppar.
Heta kycklingspett
4 personer
Tid: 15 minuter + tid till marinering
Godast att marinera en dag i förväg. För mer vuxen smak, tillsätt lite extra chili.
träspett
ca 800 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
1 dl tjock turkisk yoghurt
1 msk tomatpuré
1/2 citron (skal och saft)
1 tsk paprikapulver
1 nypa chilipulver
salt och peppar
2 msk olivolja
Blötlägg träspetten. Skär kycklingen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med yoghurt, tomatpuré, citron, kryddor och olivolja. Blanda noga och rör ner kycklingen. Täck bunken med plast och marinera i kylen i minst 30 minuter. Gärna till nästa dag. Trä kycklingen på spett och grilla cirka 4–5 minuter runt om.
Grillade rosmarinbröd
4 personer
Tid: 10 minuter
Ett smart sätt att ge färdiga bröd extra smak!
8 små tortillas
1/2 dl god olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
flingsalt
Gnid in bröden med olivolja och riv över rosmarin. Grilla på bägge sidor tills bröden fått färg. Strö över flingsalt vid servering. Ät genast!
Fruktspett med kokos och marshmallows
4 personer
Tid: 10 minuter
God avslutning som både små och stora soldyrkare gillar!
träspett
1 ananas
1 påse bbq-marshmallows
1 påse kokos
Blötlägg spetten. Skala och dela ananasen i fyra delar. Skär bort rotstocken och skiva i lagom stora bitar. Trä upp ananas varvat med marshmallows på spetten och strö över kokos. Grilla ett par minuter på varje sida.