Sturehof bjuder på sina bästa recept till kräftskivan
Kräftor i augusti är inget undantag och enligt sedvanlig tradition hittar du färska kräftor på Sturehofs meny från och med andra torsdagen i augusti och en bit in i september. Ända sedan 1995 har lustfyllda kräftskivor anordnats på Sturehof – och nu är det dags igen! Den 10 augusti dukas det upp för den årliga kräftskivan och allt som hör till – svenska signalkräftor, musik och fest. Och goda nyheter, för den som vill, så bjuds det även in till en surströmmingsskiva den 17 augusti.
– Vi älskar att fira våra svenska mattraditioner, och jag tycker att kräftskivan är en av de festligaste vi har. Precis som varje år slår vi på den stora trumman och planerar för fullt – det här årets skiva kommer att vara större än någonsin, säger Michael Larsson, kökschef på Sturehof.
Surströmmingen är en annan svensk mattradition som kanske inte är riktigt lika älskad av alla. Oavsett så är denna klassiska vattendelare värd att fira och Sturehof har sedan 2004 anordnat en årlig surströmmingsskiva. Många gäster tycker att det här är den absolut roligaste dagen på Sturehof!
– På den första surströmmingsskivan vi anordnade var det 9 gäster som dök upp. Året därpå dubblades den siffran och numera är det fullbokat i stort sett varje år. Det blir alltid en härlig tillställning med både rutinerade och nyfrälsta surströmmingsfanatiker, säger Angelica Lindberg, restaurangchef på Sturehof.
Årets kräft- och surströmmingsskiva kommer bli de första i Sturehofs nya lokaler som slog upp dörrarna i våras. Här finns det plats för fler sittande gäster som kan avnjuta kräftor och surströmming på restaurangen i augusti.
Kräftskivan äger rum den 10 augusti och surströmmingsskivan den 17 augusti. Läs mer och boka bord på sturehof.com
Kräftskiva á la Sturehof
Här kommer ett lyxigt urval av Sturehofs originalrecept för en lyckad fest!
Svenska kräftor
1-2 personer
Du behöver:
1 tjog kräftor, levande, väl sköljda
1/2 dl grovt salt per liter vatten
1 sockerbit
Dillkronor, rikligt
Gör så här:
- Lägg kräftorna i en stor hink, fyll på med vatten så att det täcker och häll sedan över vattnet i en stor kastrull. Lägg i saltet, sockerbiten samt dillkronorna. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Ta upp dillen. Koka upp lagen igen och låt den koka kraftigt.
- Lägg i de största kräftorna först och sedan de mindre efter hand. Se till att vattnet alltid kokar. När samtliga kräftor ligger i kastrullen ska de koka i ytterligare 8 minuter. Lägg därefter i ny dill och ta av från värmen. Låt kräftorna svalna i lagen och förvara dem sedan kallt.
Havskräftor med aïoli
2 personer
Du behöver:
8 havskräftor, levande, väl sköljda
2 msk grovt salt per liter vatten
Sås:
1 äggula
1 1/2 dl olivolja
1/2 citron, saften
6 vitlöksklyftor, mosade
Cayennepeppar
Salt
Gör så här:
- Arbeta ihop äggulan med vitlöken. Tillsätt olivoljan lite åt gången under under omrörning. Smaksätt med citronsaft, salt och kajennpeppar. Fyll en kastrull med kallt vatten (använd alltid rymliga kärl och så mycket vatten att det väl täcker skaldjuren). Tillsätt saltet, koka upp och låt koka kraftigt. Släpp ner havskräftorna och låt dem koka i 3–5 minuter beroende på storlek. Ta upp kräftorna och låt dem svalna hastigt.
- Förvara dem kallt. Servera med aïoli och rostat bröd. Havskräftor förlorar både i smak och konsistens om de får koka för länge. På höstarna när det finns krondill ger några dillkronor extra krydda åt koket.
Sturehofs snapsar
Vanligtvis använder vi på Sturehof Brännvin Special, men naturligtvis kan man ta starkare sprit. Smaken kan dock bli en helt annan om man tar mycket starka varor. Alla brännvinssmaker fungerar till sill och strömming och citronsnapsen är också utmärkt till skaldjur.
För en flaska à 75 cl
Citronsnaps:
Skala 1 citron men undvik det vita. Lägg sedan skalet i en flaska Brännvin Special. Låt stå i 3 veckor.
Krondillssnaps:
Lägg 4 dillkronor i Brännvin Special i 3–4 dygn, smaka av, sila och häll tillbaka på den sköljda flaskan.
Tokdricka:
Lägg 1 knippa färsk malört (25 g) i Brännvin Special, låt stå i 1 vecka, smaka av, sila och häll tillbaka på den sköljda flaskan.
Malörtsbrännvin:
Tag endast blommorna från en stor knippa färsk malört (25 g) och lägg i frysen över natten. Stoppa dem sedan i en flaska Renat Brännvin och låt stå i minst 1 vecka. Sila och slå tillbaka på den rengjorda flaskan. Låt brännvinet vila stående någon vecka ytterligare så att det klarnar. Drick som det är om man gillar kraftig malörtssmak eller som essens för dem som vill ha mildare smak.
Bellmansbrännvin:
Lägg en blandning av enbär, kummin, fänkål (ca 20 g allt som allt) i brännvin och låt stå i 1 vecka, smaka av och sila. Häll tillbaka på den sköljda flaskan.
Johannesbrännvin:
Lägg blomknoppar av johannesört (ca 30 g) i brännvin och låt stå i ca 2–3 veckor, smaka av och sila. Häll tillbaka på ren flaska.
Blodrot:
Torkad blodrot läggs i en brännvinsflaska tillsammans med en bit citronskal. Låt stå tills brännvinet fått en vackert röd färg. Sila.