Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Supergod snabb sommarmat + dessert!

09 jul, 2020
AvRedaktionen
recept sommarmat kyckling, cheesecake, pavlova
Bjud på en underbar somrig varmrätt och så en passande
 dessert på det. Kvällen är räddad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Pasta med fläskfilé i gräddig tomatsås

Recept fläskfilépasta
Sagolikt god pasta med fläskfilé i gräddig sås.

Hjärtevärmande rätt som funkar fint året om.

4 portioner

1 fläskfilé

Salt och svartpeppar

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

3 msk olivolja till stekning

3 klyftor vitlök

50 g soltorkade tomater

2 ½ dl vitt vin

2 ½ dl vispgrädde

500 g nykokt spaghetti

Till servering:

1 handfull rucola

1 handfull färsk basilika

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilén och skär i 2 cm tjocka skivor. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika.
  2. Bryn bitarna på bägge sidor i olivolja i en stekpanna. Riv eller pressa vitlöken och låt steka med i pannan.
  3. Hacka de soltorkade tomaterna och vänd ner i pannan.
  4. Tillsätt vin och grädde och låt småkoka i 15 minuter, tills köttet är genomstekt.
  5. Koka under tiden spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
  6. Servera pastan med fläskfilén i sås, strö rikligt med basilika och rucola över.

Jordgubbs- cheesecake

Recept jordgubbscheesecake
Cheesecake med sommarsmak av färska bär.

Sommarens smarrigaste cheesecake, krämigt god!

Annons

8–10 bitar

100 g digestivekex

100 g havrekex

75 g smör

Jordgubbsmousse:

5 st gelatinblad

250 g jordgubbar

1/2 dl koncentrerad flädersaft

1/2 dl strösocker

1 lime, rivet skal och pressad saft

3 dl vispgrädde

200 g färskost

Topping:

250 g röda bär, jordgubbar, hallon och vinbär

Ätbara blommor

Småkex

Gör så här:

  1. Mixa kex och rumstempererat smör i en matberedare till en smulig massa.
  2. Smörj en fyrkantig ugnsfast form och tryck ut smulorna i formen. Låt formen stå i kylen 30 minuter.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  4. Skölj jordgubbarna och ansa dem.
  5. Mixa dem med flädersaft, socker, limeskal och -saft.
  6. Krama vattnet ur gelatin- bladen och smält dem i mikron i några sekunder eller i en kastrull på spisen.
  7. Låt svalna något och blanda ner gelatinbladen i jordgubbs- mixen.
  8. Vispa grädden, men inte för hårt.
  9. Vänd ner färskost och jordgubbsmix i grädden.
  10. Häll smeten i formen och låt stå i frysen, ca 3 timmar.
  11. Garnera med färska bär, blommor och småkex.

Polentapizza med skördegrönt och burrata

Recept polentapizza
Helt vegetarisk, smakrik och frasig pizza av polenta.

Annorlunda pizza med gröna smaker.

4 portioner

300 g polenta

1 liter vatten

25 g parmesan

Salt och svartpeppar

2 msk olivolja

Annons

Topping:

130 g grön pesto

1 knippe grön sparris

2 burrata à ca 125 g

200 g ärter, gärna från skida

1 näve ärtskott

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Koka upp vattnet och rör ner polentagrynen under konstant vispning så de inte bildar klumpar. Koka under lock på svag värme i 20 minuter.
  3. Smaka av med parmesan, salt och peppar.
  4. Täck 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och pensla papperen med olja.
  5. Bred ut polentan i jämna lager som två paj- eller pizzabottnar.
  6. Grädda gyllene i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Vänd försiktigt på polentan så botten hamnar uppåt.
  8. Bred på pesto, skölj och bryt av nedre delen på sparrisarna.
  9. Fördela sparris över peston och grädda bottnarna i ytterligare 10 minuter i ugnen, tills sparrisen får färg.
  10. Toppa med burrata, ärter och ärtskott och servera genast.

Citrontårta med vit choklad, hallon och lakrits

Recept citrontårta
Sommartårta med smak av citron och hallon.

Citron, hallon, lakrits. Behöver vi säga mer?

4–6 portioner

50 g vit choklad

3 ägg

1 ¼ dl (105 g) strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl (100 g) mandelmjöl

½ dl (35 g) vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 knivsudd salt

1 ekologisk citron, skalet

Lite smör till formarna

Vit chokladkräm:

1 gelatinblad

150 g vit choklad

Annons

2 äggulor

1 msk (13 g) strösocker

5 msk standardmjölk

6 msk vispgrädde

1 tsk lakritspulver

Garnering:

200 g färska hallon

20 g lakritsmandlar eller lakritskulor

1 msk frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Klä botten på 2 små spring- formar, ca 15 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanterna.
  3. Hacka chokladen och smält i en skål över vattenbad. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Vänd ner smält choklad, mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt och finrivet citronskal i smeten.
  4. Fördela i formarna och baka gyllene i ugnen, ca 25 minuter. Låt kallna helt i formarna.
  5. Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Vispa snabbt ihop äggulor och socker i en annan skål. Värm upp mjölk, grädde och lakritspulver till strax under kokpunkten.
  6. Vispa ner gräddblandningen i äggmassan. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm till 83° under konstant omrörning. Ta strax från värmen och sila blandningen. Vrid vattnet ur gelatinet och smält ner i krämen.
  7. Häll den varma krämen över den hackade chokladen och rör i mitten av skålen med en slickepott tills krämen samlar ihop sig och blir blank.
  8. Täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.
  9. Montering: Lossa kakbottnarna ur sina formar.
  10. Rör igenom krämen och fyll sedan en spritspåse med krusig tyll. Spritsa små toppar över ena kakbotten och fördela hälften av hallonen ovanpå krämen. Lägg den andra botten ovanpå och spritsa på resterande kräm.
  11. Garnera med resterande hallon, grovhackade lakritsmandlar och frystorkade hallon.

Lyxburgare med pressgurka och bacon

Recept hamburgare
Saftig hamburgare med picklad gurka.

Extraordinärt goda burgare!

4 portioner

600 g nötfärs eller vegofärs

¼ tsk cayennepeppar

½ tsk vitlökspulver

½ tsk rökt paprikapulver

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

1 ägg

2 tsk neutral olja till stekning

Pressgurka:

1 gurka

2 lagerblad

Annons

1 tsk hela vitpepparkorn

2 msk ättiksprit, 12%

½ dl vatten

1 tsk salt

4 msk strösocker

Till servering:

150 g bacon

1 hjärtsallad

2 plommontomater

4 hamburgerbröd

4 msk ketchup

100 g cheddar

Gör så här:

  1. Börja med pressgurkan: Skölj gurkan och skär i tunna skivor. Lägg i en ren glasbehållare med lagerblad och pepparkorn.
  2. Koka upp ättika, vatten, salt och socker i en kastrull. Slå blandningen över gurkan och låt dra i minst 1 timme.
  3. Blanda färsen med kryddor och ägg i en bunke.
  4. Låt stå kallt i 30 minuter. Forma 4 stora biffar och stek eller grilla till medium rare.
  5. Stek bacon och låt droppa av på absorberande papper.
  6. Skölj sallad och tomater.
  7. Skiva tomaterna och rosta eller grilla bröden.
  8. Bred lite ketchup över bröden, lägg på varma biffar och toppa med skivor av cheddar, bacon, sallad, tomat och pressgurka.

Marängrulle med sommarbär

Recept marängrulle med bär
Frasig och seg sommardessert med massor av färska bär.

Maxade somriga smaker i fin form.

8 portioner

5 äggvitor

2 ¾ dl (235 g) strösocker

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk majsstärkelse

40 g hasselnötsflagor

Fyllning:

½ vaniljstång

4 dl vispgrädde

2 msk florsocker

3 nektariner

125 g hallon

125 g björnbär

Till servering:

2 tsk florsocker

1 tsk frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180° och täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna nästan styva med elvisp, det tar ca 1 minut. Tillsätt 1 msk socker i taget och vispa i 5 minuter tills marängen är tjock och blank. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vispa ytterligare 1 minut.
  3. Bred ut marängen på ugnsplåten i ett jämnt lager till en storlek om ca 35 x 30 cm. Strö nötflagor över.
  4. Grädda i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 140° och grädda ytterligare 15 minuter, tills marängen är gyllene och spröd på ovansidan. Ta ut och låt svalna.
  5. Snitta upp den halva vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädde, florsocker och vaniljfrön till ett mjukt skum.
  6. Skölj nektarinerna och skär i klyftor.
  7. Skölj och torka bären.
  8. Lägg en ren kökshandduk över marängen och vänd snabbt men försiktigt plåten uppochner.
  9. Lossa bakplåtspapperet.
  10. Bred ⅔ av grädden över marängen och fördela ⅔ av frukten och bären ovanpå. Rulla försiktigt ihop till en rulltårta med hjälp av handduken.
  11. Flytta försiktigt över rulltårtan till ett serveringsfat så skarven hamnar nedåt.
  12. Garnera med resterande grädde, frukt och bär samt florsocker och frystorkade hallon.

Av: Emma Martiny

Foto: Winnit Methmann

 

LÄS MER:

Pannacottapaj med sommarbär

Snabb sommarmat till semestern – 15 enkla recept

Saftig vinbärskaka med kanelsmul är sensommarens godaste dessert

Annons