Supergod snabb sommarmat + dessert!
Pasta med fläskfilé i gräddig tomatsås
Hjärtevärmande rätt som funkar fint året om.
4 portioner
1 fläskfilé
Salt och svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
3 msk olivolja till stekning
3 klyftor vitlök
50 g soltorkade tomater
2 ½ dl vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
500 g nykokt spaghetti
Till servering:
1 handfull rucola
1 handfull färsk basilika
Gör så här:
- Putsa fläskfilén och skär i 2 cm tjocka skivor. Krydda med salt, peppar, oregano och basilika.
- Bryn bitarna på bägge sidor i olivolja i en stekpanna. Riv eller pressa vitlöken och låt steka med i pannan.
- Hacka de soltorkade tomaterna och vänd ner i pannan.
- Tillsätt vin och grädde och låt småkoka i 15 minuter, tills köttet är genomstekt.
- Koka under tiden spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
- Servera pastan med fläskfilén i sås, strö rikligt med basilika och rucola över.
Jordgubbs- cheesecake
Sommarens smarrigaste cheesecake, krämigt god!
8–10 bitar
100 g digestivekex
100 g havrekex
75 g smör
Jordgubbsmousse:
5 st gelatinblad
250 g jordgubbar
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 dl strösocker
1 lime, rivet skal och pressad saft
3 dl vispgrädde
200 g färskost
Topping:
250 g röda bär, jordgubbar, hallon och vinbär
Ätbara blommor
Småkex
Gör så här:
- Mixa kex och rumstempererat smör i en matberedare till en smulig massa.
- Smörj en fyrkantig ugnsfast form och tryck ut smulorna i formen. Låt formen stå i kylen 30 minuter.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Skölj jordgubbarna och ansa dem.
- Mixa dem med flädersaft, socker, limeskal och -saft.
- Krama vattnet ur gelatin- bladen och smält dem i mikron i några sekunder eller i en kastrull på spisen.
- Låt svalna något och blanda ner gelatinbladen i jordgubbs- mixen.
- Vispa grädden, men inte för hårt.
- Vänd ner färskost och jordgubbsmix i grädden.
- Häll smeten i formen och låt stå i frysen, ca 3 timmar.
- Garnera med färska bär, blommor och småkex.
Polentapizza med skördegrönt och burrata
Annorlunda pizza med gröna smaker.
4 portioner
300 g polenta
1 liter vatten
25 g parmesan
Salt och svartpeppar
2 msk olivolja
Topping:
130 g grön pesto
1 knippe grön sparris
2 burrata à ca 125 g
200 g ärter, gärna från skida
1 näve ärtskott
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°.
- Koka upp vattnet och rör ner polentagrynen under konstant vispning så de inte bildar klumpar. Koka under lock på svag värme i 20 minuter.
- Smaka av med parmesan, salt och peppar.
- Täck 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och pensla papperen med olja.
- Bred ut polentan i jämna lager som två paj- eller pizzabottnar.
- Grädda gyllene i ugnen i ca 20 minuter.
- Vänd försiktigt på polentan så botten hamnar uppåt.
- Bred på pesto, skölj och bryt av nedre delen på sparrisarna.
- Fördela sparris över peston och grädda bottnarna i ytterligare 10 minuter i ugnen, tills sparrisen får färg.
- Toppa med burrata, ärter och ärtskott och servera genast.
Citrontårta med vit choklad, hallon och lakrits
Citron, hallon, lakrits. Behöver vi säga mer?
4–6 portioner
50 g vit choklad
3 ägg
1 ¼ dl (105 g) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl (100 g) mandelmjöl
½ dl (35 g) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
1 ekologisk citron, skalet
Lite smör till formarna
Vit chokladkräm:
1 gelatinblad
150 g vit choklad
2 äggulor
1 msk (13 g) strösocker
5 msk standardmjölk
6 msk vispgrädde
1 tsk lakritspulver
Garnering:
200 g färska hallon
20 g lakritsmandlar eller lakritskulor
1 msk frystorkade hallon
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä botten på 2 små spring- formar, ca 15 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra kanterna.
- Hacka chokladen och smält i en skål över vattenbad. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Vänd ner smält choklad, mandelmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt och finrivet citronskal i smeten.
- Fördela i formarna och baka gyllene i ugnen, ca 25 minuter. Låt kallna helt i formarna.
- Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Vispa snabbt ihop äggulor och socker i en annan skål. Värm upp mjölk, grädde och lakritspulver till strax under kokpunkten.
- Vispa ner gräddblandningen i äggmassan. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och värm till 83° under konstant omrörning. Ta strax från värmen och sila blandningen. Vrid vattnet ur gelatinet och smält ner i krämen.
- Häll den varma krämen över den hackade chokladen och rör i mitten av skålen med en slickepott tills krämen samlar ihop sig och blir blank.
- Täck med plastfolie och låt stå kallt över natten.
- Montering: Lossa kakbottnarna ur sina formar.
- Rör igenom krämen och fyll sedan en spritspåse med krusig tyll. Spritsa små toppar över ena kakbotten och fördela hälften av hallonen ovanpå krämen. Lägg den andra botten ovanpå och spritsa på resterande kräm.
- Garnera med resterande hallon, grovhackade lakritsmandlar och frystorkade hallon.
Lyxburgare med pressgurka och bacon
Extraordinärt goda burgare!
4 portioner
600 g nötfärs eller vegofärs
¼ tsk cayennepeppar
½ tsk vitlökspulver
½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
1 ägg
2 tsk neutral olja till stekning
Pressgurka:
1 gurka
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
2 msk ättiksprit, 12%
½ dl vatten
1 tsk salt
4 msk strösocker
Till servering:
150 g bacon
1 hjärtsallad
2 plommontomater
4 hamburgerbröd
4 msk ketchup
100 g cheddar
Gör så här:
- Börja med pressgurkan: Skölj gurkan och skär i tunna skivor. Lägg i en ren glasbehållare med lagerblad och pepparkorn.
- Koka upp ättika, vatten, salt och socker i en kastrull. Slå blandningen över gurkan och låt dra i minst 1 timme.
- Blanda färsen med kryddor och ägg i en bunke.
- Låt stå kallt i 30 minuter. Forma 4 stora biffar och stek eller grilla till medium rare.
- Stek bacon och låt droppa av på absorberande papper.
- Skölj sallad och tomater.
- Skiva tomaterna och rosta eller grilla bröden.
- Bred lite ketchup över bröden, lägg på varma biffar och toppa med skivor av cheddar, bacon, sallad, tomat och pressgurka.
Marängrulle med sommarbär
Maxade somriga smaker i fin form.
8 portioner
5 äggvitor
2 ¾ dl (235 g) strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse
40 g hasselnötsflagor
Fyllning:
½ vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 msk florsocker
3 nektariner
125 g hallon
125 g björnbär
Till servering:
2 tsk florsocker
1 tsk frystorkade hallon
Gör så här:
- Värm ugnen till 180° och täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna nästan styva med elvisp, det tar ca 1 minut. Tillsätt 1 msk socker i taget och vispa i 5 minuter tills marängen är tjock och blank. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vispa ytterligare 1 minut.
- Bred ut marängen på ugnsplåten i ett jämnt lager till en storlek om ca 35 x 30 cm. Strö nötflagor över.
- Grädda i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 140° och grädda ytterligare 15 minuter, tills marängen är gyllene och spröd på ovansidan. Ta ut och låt svalna.
- Snitta upp den halva vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädde, florsocker och vaniljfrön till ett mjukt skum.
- Skölj nektarinerna och skär i klyftor.
- Skölj och torka bären.
- Lägg en ren kökshandduk över marängen och vänd snabbt men försiktigt plåten uppochner.
- Lossa bakplåtspapperet.
- Bred ⅔ av grädden över marängen och fördela ⅔ av frukten och bären ovanpå. Rulla försiktigt ihop till en rulltårta med hjälp av handduken.
- Flytta försiktigt över rulltårtan till ett serveringsfat så skarven hamnar nedåt.
- Garnera med resterande grädde, frukt och bär samt florsocker och frystorkade hallon.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnit Methmann
LÄS MER:
Snabb sommarmat till semestern – 15 enkla recept
Saftig vinbärskaka med kanelsmul är sensommarens godaste dessert