Supersäsong för blåbär - här är 12 oslagbara recept
I år är det ett riktigt blåbärsår, skogarna och butikerna fulla med det härliga bäret. Och vem gillar inte blåbär? Blåbär är dessutom en av världens nyttigaste livsmedel, ett riktigt superbär som inte bara är gott, utan fyllt av antioxidanter och hjälper till att hålla tarmarna i trim.
Vanligast är att göra saft eller sylt på blåbär, men de är ju också supergoda i bakverk, desserter, i hälsosamma rätter och som tillbehör. Testa vår tårta, kaka, paj, chokladmousse, cheesecake, yoghurtbomb, glass, smothiebowl, smoothie, curd, vinägrett eller marmelad – alla med blåbär som gemensam, god nämnare.
Och om du ändå inte lyckas äta upp alla blåbär inom några dagar är det bästa att frysa in dem, eftersom de har kort hållbarhet. Ett annat alternativ är att torka bären och använda pulvret i smoothies, på bakverk eller i dressingar.
1. Härliga bakverk med blåbär
Paj, mjuk kaka och tårta – alla blir extra lyxiga och får en härlig färg med blåbär. På med ugnen och kaffet!
Blåbärskaka med citronglasyr
En klar favorit, mjuk och saftig.
8 bitar
125 g (ca 2 dl) vetemjöl
115 g (ca 1 1/4 dl) rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 citron
2 ägg
115 g rumsvarmt smör
2 msk mjölk
125 g blåbär
Citronglasyr:
1 dl florsocker
4 msk citronsaft
Till servering:
200 g blåbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170° och lägg bakplåtspapper i en form på 20 x 20 cm.
- Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål.
- Finriv citronskal och pressa ur saften (spara den till glasyren).
- Gör en fördjupning i mjölet och lägg ner citronskal, ägg, smör och mjölk där. Vispa med elvisp i 1–2 minuter tills det är väl blandat.
- Vänd ner blåbären i smeten.
- Fördela smeten i bakformen och grädda i ugnen i 25–30 minuter tills den är genombakad, testa med sticka.
- Ta ut kakan och pricka den med en gaffel.
- Ringla hälften av citronsaften över kakan. Låt svalna.
- Rör ihop florsocker och resterande citronsaft till en jämn glasyr, kanske behöver du inte använda all citronsaft.
- Skär kakan i bitar, ringla över glasyr och dekorera med bär.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
Marängtårta med blåbär
Krämig, marängmjuk och underbar blåbärskaka.
12 portioner
100 g hasselnötter
150 g mandlar
5 äggvitor
1 dl rörsocker
Blåbärskräm:
250 g frysta blåbär
5 äggulor
1 dl rörsocker
1 vaniljstång, fröna
½ liter vispgrädde
Garnering:
Ätliga blommor
125 g blåbär
- Värm ugnen till 175°. Hacka hasselnötter och mandlar till ett grovt mjöl i en mixer.
- Vispa äggvitorna styva med elvisp. Tillsätt lite socker i taget och vispa tills sockret lösts upp. Vänd ihop marängen med nötmjölet.
- Rita två cirklar efter måttet på en springform på två bakplåtspapper. Lägg papperen på var sin ugnsplåt och fördela marängen i cirklarna. Grädda i 25 minuter.
- Låt svalna på ugnsgaller, dra loss bakplåtspapperet när kakan har svalnat helt.
Koka upp de frysta blåbären och sjud i 15 minuter så en del vätska kokar bort. Slå över i en skål och låt kallna helt.
- Vispa äggulor, socker och vaniljfrön luftigt med elvisp. Vispa grädden i en större skål och vänd ner äggsmeten. Vänd försiktigt ner hälften av den kalla blåbärssåsen.
- Klä en springform med bakplåtspapper och lägg ner en marängbotten.
- Fördela hälften av blåbärsgrädden över botten. Häll lite av blåbärssåsen över, rör runt så ett mönster skapas.
- Lägg den andra maräng- botten över och fördela resterande gräddkräm över. Rör ner resterande blåbärssås och skapa ett virvelmönster.
- Täck kakformen med hushållsplast och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
- Ta ut kakan ca 10 minuter före servering, garnera med bär och ätliga blommor och servera.
Blåbärspaj med äpple och kanel
Lätt att variera med den frukt som man har till hands.
4 portioner
125 g blåbär
2 äpplen
2 msk strösocker
1–2 tsk mald kanel
1 msk citronsaft
smör till formarna
smuldeg:
75 g havregryn
75 g strösocker
75 g smör
1 knivsudd salt
30 g hasselnötter, grovhackade
Servering:
1–2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj formarna med smör. Skölj äpplena, skär dem i små tärningar och vänd ihop dem med blåbär, socker, kanel och citronsaft. Fördela blandningen i formarna.
- Blanda ihop havregryn, socker, smör och salt med fingrarna till en smulig massa och fördela över frukten i skålarna. Strö hasselnötterna över.
- Grädda mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 20 minuter. Servera dem ljumma med en klick crème fraiche.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
2. Superläckra desserter med blåbär
Efter en härlig middag är det ingen som blir ledsen om man får en härlig dessert med blåbär. Förgyll chokladmousse med blåbär, ställ fram en smulpaj eller en glassbomb med blåbär så får du garanterat glada gäster!
Chokladmousse med syltade blåbär och vit choklad
4 portioner
Lyxig och fantastiskt dessert.
Chokladmousse:
165 g mörk choklad, minst 60 % kakao
2 gelatinblad
1 1/4 dl standardmjölk
1 nypa salt
2 1/2 dl vispgrädde
Råsyltade blåbär:
150 g frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1 msk citronsaft
Karamelliserad vit choklad:
100 g vit choklad
Garnering:
Citronmeliss, harsyra eller andra vackra små blad
Blåbärspulver
Gör så här:
- Hacka den mörka chokladen fint och smält ner i en skål över vattenbad. Blöt upp gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
- Koka upp mjölken i en liten kastrull. Ta från värmen. Ta upp gelatinet från vattnet, krama ur det och lös upp under omrörning i den varma mjölken. Häll den varma mjölken lite i taget ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt med en slickepott i mitten av skålen tills blandningen är jämn och blank. Rör ner salt och låt svalna.
- Vispa upp grädden med elvisp och vänd försiktigt ner i chokladblandningen, lite i taget till en jämn mousse. Slå upp i en behållare med lock och ställ i kylen i minst 8 timmar.
- Karamelliserad vit choklad: Värm ugnen till 120°. Hacka den vita chokladen grovt och fördela på ett ugnsfast fat. Baka i ugnen ca 45 minuter och rör runt var 10:e minut. Chokladen smälter och klumpar ihop sig men till sist blir den flytande och gyllenbrun. Häll då ut den på en tallrik täckt med bakplåtspapper. Låt kallna tills den är helt fast igen, hacka grovt.
- Råsyltade blåbär: Rör ihop frusna blåbär med socker och citronsaft så att en del blåbär mosas. Låt stå och dra i rumstemperatur i 30 minuter tills sockret helt löst sig och bären saftat till sig.
- Vid servering: Strö lite karamelliserad vit choklad på varje tallrik. Lägg upp kulor av chokladmousse med en varm sked. Skeda upp lite syltade blåbär, garnera med vackra blad och gärna lite pulver av frystorkade blåbär.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Lyxig blåbärscheesecake med lakrits
12 bitar
Har du inte provat kombon lakrits och blåbär är det dags!
300 g digestivekex
150 g smör, smält
2 tsk lakritspulver
1/4 tsk salt
Blåbärsfyllning:
3 gelatinblad
125 g blåbär
2 dl socker
1 tsk citronsaft
250 g färskost
2 3/4 dl crème fraiche
1 vaniljstång, urskrapade frön
1 krm salt
Till servering:
150 g blåbär och björnbär
Gör så här:
- Krossa kexen fint. Rör ner smält smör, lakritspulver och salt.
- Klä en form, 23 x 23 cm, med bakplåtspapper och pressa ut kexblandningen där i. Ställ svalt.
- Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i 10 min.
- Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i 5 minuter.
- Mixa med stavmixer och pressa genom finmaskig sil.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
- Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm.
- Vänd ner blåbärsröran. Fördela sedan crèmen över kakan.
- Ställ kallt 6 timmar.
- Skär i bitar, dekorera med bär.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft
Gräddyoghurtbomber med blåbär och citron
8 personer
Galet krämigt och gott och med härlig smak av blåbär som lyfts av lite citrus.
2 dl vispgrädde
4 dl turkisk yoghurt
1 1/2 dl florsocker
150 g svenska frysta blåbär, lätt tinade
1 ekologisk citron, finrivet skal
Gör så här:
- Vispa grädden tjock. Blanda yoghurt, grädde och florsocker.
- Rör i blåbären och citronskalet.
- Fördela i portionsformar eller koppar och frys cirka 4 timmar.
- Doppa kopparna hastigt i hett vatten så de lossnar.
- Vänd upp och ner på ett fat.
- Låt vila cirka 5–10 minuter innan servering.
3. Nyttiga godsaker med blåbär
Att blåbär är ett superbär är det ingen tvekan om. Så lägg den i en glass, smoothiebowl eller smoothie för en härlig och nyttig start på dagen eller mättande näringsrikt mellanmål.
Blåbärs- och avokadoglass
10 portioner
Både gott och nyttigt, en superkombo!
2 avokado, skalade och urkärnade
200 g frysta blåbär
10 mjuka dadlar, urkärnade
2 ½ dl mjölk av valfri sort
2 msk pressad lime
150 g nötsmör av valfri sort (valfritt)
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom nötsmöret i en mixer och kör till en slät smoothie.
- Fördela smoothien i 10 glassformar och toppa varje form med 1 msk nötsmör (valfritt).
- Lägg på locken, stick in glasspinnarna och ställ formarna i frysen.
- Låt stå i 8 timmar, eller tills glassen är fryst.
Recept: Green Kitchen Stories (David Frenkiel, Luise Vindahl)
Foto: David Frenkiel
Blåbärssmoothiebowl
2 portioner
3 skivade frysta bananer
170 g blåbär
2 ½ dl mandelmjölk
2 tsk frystorkade hallon
1 kiwi
4 jordgubbar
1 dl hallon
Ätbara blommor
½ dl kokosflagor
2 msk granatäppelkärnor
Granola:
3 msk kokosolja
4 msk lönnsirap
100 g havregryn
50 g flagad mandel
50 g pekannötter, hackade
2 msk solrosfrön
½ tsk salt
Gör så här:
- Värm ugnen till 160°.
- Smält kokosolja och lönnsirap i en liten kastrull, rör ihop.
- Lägg alla andra ingredienser i en skål, häll över kokos- och lönnsirapsblandningen och rör om väl så att allting täcks.
- Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt och baka i ugnen i 30 minuter eller tills blandningen är gyllene. Rör om då och då.
- Låt svalna.
- Spara 1 ½ dl av granolan till servering och lägg resterande i lufttät burk.
- Lägg de frusna bananerna i en blender, tillsätt 150 g av blåbären tillsammans med mandelmjölk, mixa slätt och häll upp i två skålar.
- Strö granola runt i en ring, strö frystorkade hallon över hälften av ringen och lägg övriga ingredienser i mitten.
- Servera genast.
Av: John Gregory Smith
Foto: Europapress
Blåbärssmoothie med rödbetor & ingefära
1 dl bär (ex blåbär), frysta eller färska
1 cm färsk ingefära, riven
½ lime (saften)
3 dl färskriven rödbeta
1 dl rödbetsjuice
1 dl skyr (eller kvarg eller yoghurt)
Några isbitar
Gör så här:
- Mixa allt i en blender till en tjock smoothie.
- Tillsätt lite vatten om du vill ha den tunnare.
Av: Nicoline Olsen
Foto: Vkstock
4. Underbara tillbehör med blåbär
Blåbär, med sin både söta och syrliga smak, är utsökt även till maträtter, där gärna i kombination med ost, mörkt kött, grytor eller i sallader. Testa blåbär i curd, vinägrett eller som marmelad.
Blåbärscurd med citron
Curden är en lagom och rolig utmaning i köket och resultatet kommer garanterat imponera på gästerna.
1 sats
150 g citronsaft, 3-4 st
150 g strösocker, ca 2 dl
200 g Arla Svenskt Smör
1 gelatinblad
300 g ägg, ca 5 st
100 g blåbär
Gör så här:
- Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 5 min.
- Koka upp citronsaft och hälften av sockret i en kastrull.
- Vispa upp äggen med resten av sockret. Vispa ner äggsmeten i den varma lagen lite i taget.
- Värm på låg temperatur och rör försiktigt curden tills den tjocknat, ca 83°.
- Krama ur och rör ner gelatinbladet.
- Häll upp curden i en bunke och mixa i smör och blåbär med en stavmixer.
- Passera genast genom en finmaskig sil och häll upp i en glasburk.
Recept: Jimmi Eriksson
Blåbärsmarmelad med dragon
Marmeladen går snabbt och enkelt att laga och är god på bröd och till alla sorters ost. Är du inte så förtjust i dragon kan du hoppa över den och i stället smaksätta marmeladen med finrivet citron-, lime- eller apelsinskal.
ca 7½ dl
500 g blåbär, färska eller frysta och tinade
½ citron
korn från ½ vaniljstång + stång, eller 1 tsk vaniljpulver
150 g rårörsocker, ca 1½ dl
4 stjälkar färsk dragon
Gör så här:
- Rensa blåbären om det behövs. Lägg hälften av dem i en kastrull tillsammans med citronsaft, vaniljkorn och –stång och socker. Koka upp, sänk värmen och låt alltsammans småkoka ca 8 minuter eller tills sockret lösts upp. Rör försiktigt under tiden så att bären mosas.
- Plocka dragonbladen från sina stjälkar och hacka dem. Låt dem koka med 2 minuter. Dra sedan kastrullen från värmen. Vänd ner resten av bären.
- Häll upp den varma marmeladen i rena, torra burkar och ställ dem att svalna. Förslut väl och förvara kallt.
Blåbärsvinägrett på rågbröd med chèvre
4 personer
4 skivor danskt rågbröd
50 g rucolasallad
200 g chèvre
4 msk lätt crème fraiche
1 tsk flytande honung
eventuellt salt
4 skivor serranoskinka
färska blåbär
Vinägrett:
1 dl frysta blåbär
1 msk vit balsamicovinäger
1 nypa salt
1 nypa socker
Gör så här:
- Skär brödet i fyra ganska tunna skivor. Blanda osten med crème fraiche och smaka av med honung och eventuellt lite salt.
- Mosa med en gaffel tills det blir en slät kräm. Tina blåbären och blanda ner balsamicovinäger, lite salt och socker.
- Lägg på sallad, skinka och bred på rikligt med chèvrekräm. Avsluta med att ringla över blåbärsdressingen.
- Toppa gärna med färska fina blåbär innan servering.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Philips
LÄS MER: