Surf and turf med rödvinssås och tryffelpotatispuré
4 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
800 g oxfilé
salt och nymalen svartpeppar
50 g smör
ett par kvistar färsk timjan
4 kokta signalkräftor eller havskräftor
Rödvinssås:
1 msk smör
putset från oxfilén, inte senor
2 schalottenlökar (finhackade)
5 vitlöksklyftor (finhackade)
1 morot (finhackad)
1 liten bit rotselleri (finhackad)
ett par kvistar färsk timjan
ett par kvistar färsk basilika
6 dl kraftigt rödvin
4 dl kraftig oxbuljong
1 nypa råsocker
salt och nymalen svartpeppar
eventuellt maizena att reda såsen med
Tryffelpotatispuré:
600 g mjölig potatis, skalad
2 msk smör
1 1/2–2 dl vispgrädde
ett par droppar vit tryffelolja, efter smak
färskpressad citron, efter smak
salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
Putsa och skär köttet i fyra lika stora bitar och krydda med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör och ett par kvistar timjan och låt det gå klart i ugnen på 150° tills innertemperaturen är 52–54° (för mediumstekt). Låt köttet vila ett par minuter och servera med kräftor, rödvinssås och tryffelpotatispuré.
Fräs putset från köttet, schalottenlök, vitlök, rotfrukter och örter i smör. Låt grönsakerna bli lätt gyllenbruna och tillsätt därefter rödvin, oxbuljong och råsocker. Låt såsen reducera på svag värme tills lite mindre än hälften återstår. Sila och smaka av med salt och svartpeppar. Red eventuellt av såsen med lite maizena för att få den tjockare.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Koka upp grädden. Häll av kokvattnet från potatisen och låt ånga av. Vispa sönder potatisen i maskin och tillsätt smör och grädde. Vispa purén slät, fluffig och krämig. Smaka av med tryffelolja, citronsaft, salt och vitpeppar.