Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Surf & turf med rödvinssås, potatisstomp och grillad sparris

07 dec, 2016
AvRedaktionen
Surf & turf med rödvinssås, potatisstomp och grillad sparris.
Surf & turf med oxfilé och kräftstjärtar med rödvinssås, rosmarinrostat potatisstomp och vitlöksgrillad sparris. Lyx från hav och land i ett lyckat möte!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 personer

Tid: 1 timme

Du behöver:

12–15 potatisar

färsk rosmarin

1 dl olivolja

flingsalt

2 buntar grön sparris

olivolja

1–2 vitlöksklyftor

några kvistar rosmarin

ca 1,2 kg oxfilé

ca 12 havskräftor, kokta

smör till stekning

1 vitlöksklyfta

färsk timjan

salt och peppar

Rödvinssås:

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1/2 dl vatten

3 dl rödvin

3 msk kalvfond

2 msk ljus soja

1 msk socker (rågad)

salt och peppar

Gör så här:

Börja med att skala potatisarna och koka dem halvfärdiga. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnsfast form. Mosa potatisen grovt och lägg på fina rosmarinkvistar. Ringla på olivolja och strö över några nypor flingsalt. Rosta potatisen mitt i ugnen på 225° och grillvärme i ca 20 minuter, tills den fått fin färg.

Grilla sparrisen i ugnen tillsammans med lite olivolja, finhackad vitlök, några kvistar rosmarin samt salt och peppar. Sätt på varmluftsugnen och låt sparrisen gå med potatisen de sista 5 minuterna.

Annons

Putsa och skär köttet i fina runda bitar, tournedoser. Plocka ut kräftstjärtarna. Stek köttet efter gästernas önskemål. Plocka upp det ur pannan och låt vila några minuter i folie.

Sås: Lägg en klick smör i samma panna som köttet utan att diska ur. Vispa ner 1 msk vetemjöl och späd med vatten och rödvin. Låt såsen tjockna; tillsätt kalvfond, soja och socker. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer socker beroende på hur mycket syra det är i vinet.

Fräs kräftstjärtarna hastigt i het panna med smör, en skivad vitlöksklyfta och lite timjan. De ska bara få en fin stekyta och smak av vitlök och timjan. Lägg de varma kräftstjärtarna på köttet med en kvist timjan. Ringla såsen runt om och servera med nygrillad sparris och den rosmarindoftande gyllenbruna potatisen.

Surf & turf med rödvinssås, potatisstomp och grillad sparris.
Surf & turf med rödvinssås, potatisstomp och grillad sparris.

Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons