Suverän surdegsmacka med passande suröl
När rätt bröd får rätt pålägg och kombineras med rätt dryck, kan en macka förvandlas till en hel måltid. Om drycken dessutom är ett öl som har tagits fram för att särskilt passa brödet händer det ytterligare något. En ny nivå av food pairing helt enkelt.
Bageri i samarbete med brygghus
Fazer Bageri ville hitta det perfekta dryckesalternativet till sitt bröd Fazer Surdeg för att skapa en fulländad food pairing. Därför samarbetade de med Örebro Brygghus, som tog fram ett folköl bryggt på samma hållbart odlade vete som i brödet. Resultatet är en fräsch suröl med frisk och syrlig touch.
– Suröl är nog den ölsort som växer starkast just nu. Vi har själva gjort ett 50-tal olika varianter. När vi tog fram receptet till just det här ölet var målet att det skulle gå bra ihop med just Fazer Surdeg. Vi valde därför att inte brygga det alltför surt utan försökte hitta en syrligare ton. Vi valde också att låta malten få ta plats i arom och smak. Slutligen är surölet lätt saltat med flingsalt vilket vanligtvis tillhör ölstilen “Gose”. Saltet balanserar syran och gör ölet ännu mer måltidsvänligt, säger Anders Granberg, bryggare på Örebro Brygghus.
Skräddarsytt av sommelier
För att fullända food pairingen mellan brödet och ölet har Fazer Bageri tagit hjälp av sommelieren och matkreatören Mikael Göransson som har skapat ett skräddarsytt recept för Fazer Surdeg.
– Jag har tagit fram en matig smörgås där syran i den krämiga getosten harmoniserar med syran i ölet och lyfter fram en viss fruktighet. Sältan i både öl och ost bygger bryggor mellan de olika smakerna som finns i hela smakupplevelsen mellan öl och macka. Jag får ”sauvignon blanc”-vibbar av ölet, men även nyanser av fenoliska toner i ölets baksmaker. Receptet är framtaget för att komplettera dessa, säger Mikael Göransson.
Både mackan och ölet finns att beställa på Katarina Ölkafé i Stockholm, i begränsad upplaga. Om du inte har vägarna förbi men ändå vill testa Mikaels macka har du receptet här:
Fazer Surdeg med gratinerad chèvre på en bädd av dijonblandad fänkål- och ruccolaslaw, toppad med smörstekt torkat äpple, valnötter och grönkålschips.
Ingredienser (1 macka):
30 g fänkål
20 g ruccola
20 g majonnäs
10 g dijonsenap
1 g salt
100 g chèvre
10 g torkat äpple
15 g valnötter
3 g grönkålschips
10+10 g smör
Gör så här:
- Bryt grönkål och ringla över lite olivolja och salt, tillred i ugn på 200°C i 15–20 min.
- Skär fänkål tunt på mandolin och blanda med ruccola, majonnäs, dijonsenap, och salt.
- Bryt sönder äpple och valnötter i mindre bitar och stek på medelvärme i smör.
- Stek brödet i smör.
- Gratinera chèvre i mitten av ugnen på “grill” tills den har fått en fin färg, ca. 3–4 min.
- Grunda nedersta brödet med fänkål- och ruccolaslaw.
- Bygg på med den gratinerade chèvren.
- Toppa först med grönkålschips och sen med de stekta äpplena och nötterna.