Suzanne listar: 8 nyttiga mattrender 2016
1. Blomkålen är den nya grönkålen
Comeback för den goda blomkålen. Klassisk serverad som gratinerad, i soppa, i såser och röror. Men det nya är att göra blomkålsbiff, blomkålsmos eller att göra pizzabotten av blomkål. Eller finfördela den och servera som ris.
Recept: Så gör du nyttigt blomkålsris
2. Svart ris
Svart ris är rikt på antioxidanter och spås bli vårt nya alternativ till vitt ris, potatis och pasta.
Recept: Svart ris med räkor och avokado
3. Fin & grön pizza
Den supertrendiga finpizzan är ju i sig mycket hälsosammare än den vanliga sunkpizzan. Nu ser vi mer och mer helt vegetariska varianter med bottnar gjorda på blomkål, parmesan, sötpotatis eller palsternacka. Med vegetarisk topping förstås. Min favorit pizza bianco gjord på surdegsbotten är ett mellanalternativ.
Recept: Grön pizza med hummus och fetaost
4. Vego nudlar
Gott och nyttigt, kan göras på zucchini, rättika, morot, gurka. Gillar min Spirelli men önskar mig en grönsakssvarv i julklapp.
5. Salladsblad i stället för tacoskal
Små gemsalladsblad är perfekt att servera små munsbitar i. Jag brukar göra räkcevish i salladsblad som en liten förrätt. Använd även kålblad och salladsblad till wrapen istället för bröd. På Max hamburgerrestaurang får man deras low carb-burgare inslagen i isbergssallad.
6. Glutenfritt
Glutenfritt är en stor trend även om man inte är glutenintolerant men vill äta lite sundare. Nu finns det så många nya produkter som t ex spännande mjölsorter och bönpasta.
7. Buljong
Efter den stora juicetrenden är det buljong de trendiga New York borna sippar på.
8. Nytänkande restauranger
Menyerna på restauranger och caféer blir allt mer anpassade till våra hälsosamma krav, våra dieter och livsstilar. 2016 tror jag det kommer fler restauranger som kör enbart vegan och/eller rawfood.