Svamplycka!
Njut av skogens guld! Massor med inspiration till nya svamprecept finns i senaste numret av ELLE mat & vin! Här är ett av dem.
Halstrad portabello- och karljohans-carpaccio med löjrom och crème fraiche
4 personer
Tid: 10 minuter
Superenkel buffé- eller förrätt som känns både rustik och lyxig.
4 portabellosvampar (rensade och tunt skivade)
smör (till stekning)
salt och peppar
3 dl crème fraiche
1 liten ekologisk citron (zest + 1 msk citronsaft)
6–8 champinjoner (rensade och tunt skivade)
2–3 msk jungfruolivolja
flingsalt
1 dl plockad dill
80 g löjrom
Börja med att steka den skivade portabellosvampen försiktigt på båda sidor i smöret till fin färg. Salta och peppra.
Låt rinna av på en bit hushållspapper. Vispa crème fraiche och citronsaft luftigt några minuter.
Lägg ut den skivade stekta svampen och de skivade färska champinjonerna på ett fat. Ringla över en fin jungfruolivolja och två nypor flingsalt. Toppa med dill, klickar av löjrom och citronzest.
av Victoria Nordström
foto Lennart Weibull