Svamp- och fläskfilégryta med morotsmos
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
När temperaturen sjunker och dagarna blir kortare är en värmande svamp- och fläskfilégryta precis vad vi är sugna på! Servera med gott morotsmos och höstmyset är ett faktum!
Annons
Svamp- och fläskfilégryta med morotsmos
Mulliga smaker, perfekt mysmat en kylslagen kväll.
4 portioner
Annons
Du behöver:
500 g fläskfilé
1 ½ msk olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
200 g skogschampinjoner
2 gula lökar
25 g smör till stekning
1 tsk torkad timjan
2 ½ dl grönsaksbuljong
1 ½ dl vispgrädde
Mos:
500 g potatis
500 g morötter
25 g smör
½ dl mjölk
Salt och svartpeppar
Till servering:
1 näve hackad persilja
Gör så här:
- Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek bitarna i olja i en panna på hög värme, tills de får fin stekyta. De behöver inte steka klart. Krydda med salt och peppar och lägg köttet på en tallrik.
- Ansa svampen och skär i tjocka skivor. Skala lökarna och skär dem i skivor. Stek löken i smör i pannan i ca 2 minuter. Tillsätt svampen och låt steka med i ett par minuter. Krydda väl med timjan. Häll på buljong och låt småkoka i 5 minuter.
- Tillsätt grädde och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner fläskfilébitarna i såsen. Sänk värmen och låt rätten puttra ihop och tjockna en smula.
- Skala potatis och morötter och skär i grova tärningar. Koka dem i osaltat vatten i 15–20 minuter, tills helt mjuka. Häll av vattnet och låt rinna av. Mosa grönsakerna grovt med smör och mjölk och smaka av med salt och peppar.
- Strö hackad persilja över grytan och servera med rotfruktsmos.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth, Inge Skovdal
Annons