Svart ris med räkor och avokado
30 mar, 2015
AvRedaktionen
Svart råris ska inte förväxlas med vildris. Svart ris har en god söt smak och är krämigt när det är kokt. I Thailand används det som dessertris, men här serverar vi det med räkor och avokado.
Annons
4 personer
Tid: 40 minuter
Du behöver:
3 dl svart råris
1 liter vatten
400 g gula vaxbönor (eller sockerärter)
1 kg oskalade räkor
2 avokado
50 g babyspenat
Ingefärssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonnäs
1 tsk fint riven färsk ingefära
1 msk hackad färsk koriander
salt
Gör så här:
Häll riset i en kastrull tillsammans med 1 liter vatten. Sjud under lock i 35 minuter tills riset mjuknat och sila bort överflödig vätska. Snoppa vaxbönorna och lägg dem i kokande lättsaltat vatten. Sjud dem i 3 minuter tills de är knappt mjuka. Låt dem rinna av. Skala räkorna. Kärna ur och skär avokado i klyftor. Rör samman yoghurt, majonnäs, ingefära och koriander. Lägg upp ris, avokado, och spenat på en tallrik. Toppa med räkorna. Servera med såsen.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Annons