Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sveriges bästa GT 2022 – här är årets finalrecept

14 jun, 2022
AvEmma Castman
Sveriges bästa GT 2022 – här är årets finalrecept
Flower Blush GT, Ginga GT och Smak av Gotland är tre av finalisterna i Sveriges bästa Gin & Tonic 2022. Spana in de magiska recepten här!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en sötsur Silver fizzBrand logo
Så gör du en sötsur Silver fizz

I sju år har Sveriges Bästa Gin & Tonic gått av stapeln, en tävling arrangerad av Schweppes och Nöjesguiden där syftet är att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en GT.

Både professionella bartenders och passionerade hemmamixare får delta i tävlingen, och under finalen den 4 september utses en vinnare i varje kategori. Spana in några av finalrecepten här, kanske hittar du en ny spännande favorit?

Annons

Sverige bästa GT – finalrecept

Smak av Gotland av Alicia Ljung

Smak av Gotland av Alicia Ljung

1 drink

Du behöver:

  • 15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
  • 5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
  • 2 cl havtornssockerlag (1 liter vatten, 800 g socker, 800 g havtorn)
  • 10-15 st frysta havtorn
  • Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss

Gör så här:

Börja med sockerlagen genom att koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn.

Fyll sedan ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.

Annons

Flower Blush GT av Anton Petersson

Flower Blush GT av Anton Petersson

1 drink

Du behöver:

  • 10 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
  • 5 cl Hernö Pink Btl Gin
  • 2 cl lavendelsockerlag (2 dl vatten, 2 dl socker, 10 gram lavendel)
  • Spray av rosenvatten
  • Is, kuber och krossad
  • Limehjul
  • Rosblad

Gör så här:

Börja med sockerlagen genom att koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

Häll sedan gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Annons

Ginga GT av Mårten Noréus

Ginga GT av Mårten Noréus

1 drink

Du behöver:

  • 20 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
  • 5 cl Roku gin (eller annan valfri gin)
  • 5 cl lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
  • Äggskum med smak av lingon (1 äggvita, 1,5cl lingondricka)

Gör så här:

Börja med äggskummet genom att knäcka ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Placera sedan en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.

Misty Forest GT av Shankar Bolvardi

Misty Forest GT av Shankar Bolvardi

1 drink

Annons

Du behöver:

  • 25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
  • 1 st lime
  • 4 cl Tanqueray Gin
  • 3 g krossad rosépeppar
  • 2 gurkstavar
  • Is

Gör så här:

Häll Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.

Övriga finalister i tävlingen

Förutom ovanstående recept och receptmakare deltar även Markus Holmberg med drinken Violet Breeze GT och Roberto Escobar Rodriguez med drinken La Verde.

Juryn består av David Kringlund, Anna Spendrup och Pelle Tamleht, och de bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Förutom den prestigefyllda titeln får vinnarna även möjligheten att åka till Amsterdam och gå en masterclass i mixologi.

Foto: TT

Annons