Sveriges godaste macka korad på mack-SM
Motiveringen:
”Med ett perfekt hantverk, i alla delar, imponerar din macka stort. Smakerna och de olika beståndsdelarna är traditionella, enkla och rena, men på samma gång innovativa. En enkel macka – med avancerat handlag. Helt enkelt.”
Johan blev överlycklig men chockad över vinsten!
– Det känns galet att min macka har blivit vald till Sveriges bästa macka. Jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse och ett särskilt intresse för mackor. Att alla år av bakning nu ger utdelning känns helt fantastiskt. Jag vill att alla hemma ska få ta del av min mästerskapsmacka, säger Johan Blidberg.
Här bjuder Johan på receptet på vinnarmackan Susedalen.
Recept: Susedalen
Recept för 10 mackor
Bröd:
1000 g vatten
1400 g lantvete
200 g emmer
45 g havssalt
300 g aktiv surdeg
Rosta hasselnötterna i torr panna tillsammans med saltet. Slå på vattnet och låt det koka bort medan du skakar pannan. Nötterna ska bli snövita.
Fyllning bondostomelett:
12 st ägg
1000 g mjölk
500 g grädde
8 g svartpeppar
17 g salt
400 g riven bondost (Alt. annan lagrad ost)
Kantarellmajonnäs:
100 g kantareller
15 g smör eller olja 50 g äggula
15 g dijonsenap
10 g rödvinsvinäger
300 g rapsolja
8 g salt
4 g svartpeppar
Skogspickles:
50 g ättika
100 g socker
150 g vatten
100 g torkade tratt- kantareller
1 st rödlök
Några blad svartkål (Alt. grönkål)
50 g lingon
Rökta hasselnötter:
80 g hasselnötter
15 g rökt salt (Finns i välsor- terade livsmedelsbutiker)
10 g vatten
Topping:
Harsyra
Gör så här:
Blanda alla ingredienser för hand och låt stå i en timme. Knåda ihop degen snabbt och ordentligt. Vik den en gång per timme tre gånger. Baka ut degen till önskade limpor och ställ kallt.
Gör bondostomeletten genom att blanda allt och baka av i kapselplåt i 150 grader i 45-50 min.
Stek kantarellerna i smör eller olja. Mixa dem med äggu- la, senap, salt, peppar och vinäger. Blanda i oljan lång- samt så att en krämig majonnäs bildas. Blir den för tjock, ta i några droppar vatten.
Gör skogspickles genom att koka upp och blanda ihop socker, ättika och vatten. Slå över trattkantarellerna. Skiva löken och lägg i lagen. Svartkålen skärs i lagom bitar och läggs i tillsammans med lingonen precis före servering.