Syltgömmor med smak av mandel
12 st
Deg:
250 g vetemjöl
1 ¼ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 krm salt
125 g smör eller margarin, i bitar
2 äggulor
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 äggvitor
1 krm salt
½ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
125 g smör eller margarin, rumstempererat
100 g mandel, mald, skalad
1 ¼ dl vetemjöl
1 dl sylt, valfri sort
Garnering:
Dansukker Ekologiskt Florsocker, påskgodis
Gör så här:
Smörj 12 stycken brioche- eller andra veckade formar. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och matfettet i en skål och rör om tills fettet är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter. Vispa vitor och salt till fast skum. Tillsätt därefter sockret under fortsatt vispning. Arbeta in matfettet och därefter mandel och vetemjöl. Tryck ut degen i formarna. Lägg en knapp matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med mandelsmet. Grädda mitt i ugnen i 175° (varmluft 150°) och grädda i cirka 30 minuter. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen. Lägg en bit påskgodis på varje kaka.