Ta tillvara på årets skörd – 3 recept med äpplen
Äpplen – denna fantastiska frukt som det går att göra så mycket med! Har du en skörd att ta vara på eller är sugen på att testa äpplen på ett nytt sätt? Då har vi recepten för dig! Slå på stort och baka en äppelgalette med aprikos-marmelad, otroligt vackert bakverk med garanterad wow-faktor. Äppelmazarinkakan är perfekt att förbereda ett par dagar innan då den blir som godast om den får stå en dag eller två innan servering. Passa på att testa att karamellisera äpplena i smör och kanel och toppa med kardemummasmul. Mums!
Fransk äppelgalette med aprikos-marmelad
En galette bakas utan form, degen viks i stället in över fyllningen, vilket ger en rustik känsla.
8 bitar
Du behöver:
150 g vetemjöl, ca 2 ½ dl
35 g strösocker, ca 1/3 dl
1 krm salt
100 g smör
2 msk kallt vatten
Pensling:
½ ägg
1 msk strösocker
Fyllning:
40 g rumsvarmt smör
40 g strösocker, knappt ½ dl
1 litet ägg
40 g mandelmjöl
4 äpplen
2 msk citronsaft
Garnering:
2 msk aprikosmarmelad
15 g osaltade pistaschmandlar utan skal
Tillbehör:
Vaniljglass eller vaniljvisp
Gör så här:
- Botten: Blanda mjöl, socker och salt. Skär smöret i tärningar och knip ihop med mjölblandningen till en smulig massa.Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylen ca 30 minuter.
- Fyllning: Vispa smör, socker och ägg. Tillsätt mandelmjölet. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda äppelklyftorna med citronsaften.
- Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen till en rundel, ca 28 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred ut mandelkrämen på degrundeln, lämna en kant på ett par centimeter fri. Fördela äppelklyftorna på mandelkrämen och vik upp degkanten runt om.Pensla degen med lättvispat ägg och strö på sockret. Grädda i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna på galler.
- Garnering: Smält marmeladen i en liten kastrull och pensla den sedan på äpplena så de får en fin glänsande yta. Hacka pistaschmandlarna och strö på. Servera pajen ljummen med glass.
Äppelmazarinkaka
Kakan blir bara godare om du bakar den 1–2 dagar i förväg och förvarar den i kylen. Servera gärna en klick crème fraiche till.
8 bitar
Du behöver:
175 g mandelmassa
½ vaniljstång
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker, ca 2 dl
4 ägg
75 g vetemjöl, ca 1 ¼ dl
1 krm salt
Topping:
3 äpplen
50 g sötmandlar
1½ msk strösocker
1 tsk kanel
Garnering:
1 tsk florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Klä en form, 28x18 cm, med bakplåtspapper. Riv mandelmassan grovt. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och vaniljfrön. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och salt.
- Topping: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Hacka mandlarna grovt. Blanda socker och kanel.
- Fördela smeten i formen och strö på äppeltärningarna i ett jämnt lager. Tryck försiktigt ner dem lite. Strö på kanelsockret och mandelhacket.
- Grädda kakan 30–35 minuter. Den ska vara genomgräddad men fortfarande mjuk i mitten. Låt svalna på galler. Skär kakan i bitar och pudra florsocker över vid servering.
Karamelliserade äpplen med kardemummasmul
Stek äpplena med socker och kanel tills de mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.
4 portioner
Du behöver:
Kardemummasmul:
50 g havregryn, ca 1 ½ dl
50 g vetemjöl, knappt 1 dl
50 g strösocker, ca ½ dl
¼ tsk salt
1 tsk stött kardemumma
50 g smör
Karamelliserade äpplen:
6 fasta äpplen
25 g smör
50 g rörsocker, ca ½ dl
1 tsk kanel
Vaniljgrädde:
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Kardemummasmul: Blanda havregryn, mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål. Skär smöret i tärningar och knip ihop med de andra ingredienserna till en smulig massa.
- Sätt ugnen på 200°. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper och grädda ca 15 minuter, tills gyllene och sprött. Låt svalna.Karamelliserade äpplen: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor, ca 1 cm breda. Smält smöret i en stor stekpanna med hög kant. Stek äpplena med socker och kanel, vänd runt och stek 5–10 minuter.
- Vaniljgrädde: Vispa grädde och vanilj fluffigt.Fördela de ljumma äpplena i fyra skålar, toppa med smulor och vaniljgrädde.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth