Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tacos al pastor

12 feb, 2014
AvRedaktionen
Tacos al pastor på tortillabröd.
Tacos av olika slag är den stora gatumaten i Mexiko. Tacos al pastor är en klassisk streetfoodtaco som sägs ha sitt ursprung bland landets libanesiska invandrare. Köttet grillas på spett och skärs likt kebab i tunna skivor eller strimlor innan det landar på varma, gärna nygräddade tortillas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: 45 minuter + 2 timmar marinering

Du behöver:

500 g urbenad fläskkarré

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

Marinad:

3 msk tomatpuré

3 msk vitvinsvinäger

2 tsk spiskummin

2 vitlöksklyftor

2 tsk chipotlepasta

6 nejlikor

Guacamole:

2 mogna avokador

2 tsk limesaft

1/2 urkärnad chili

koriander efter smak

3/4 tsk salt

svartpeppar

Salsa:

3 tomater

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor, oskalade

1 tsk limesaft

salt

1 valfri, färsk chili

Till servering:

1 silverlök

1 stort knippe koriander

tortillabröd

lime

Gör så här:

  1. Rör samman marinaden. Skär köttet i kuber, cirka 3 cm stora, och låt dem marinera i köttet i cirka 2 timmar. Gör under tiden guacamolen.
  2. Kärna och gröp ur avokadon. Mosa ena avokadon tillsammans med limesaft och finhackad chili. Hacka den andra avokadon grovt och vänd ner med den mosade avokadon och hackad koriander. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Lägg träspett i blöt. Tänd grillen och gör sedan salsan på det här sättet: Grilla tomater, lök och vitlök över fin glöd i cirka 20 minuter eller tills allt har fått ordentligt med färg runt om, de kommer nästan vara svarta, och löken känns mjuk. Vänd allt då och då under tiden. Låt chilin ligga med de sista 5 minuterna. Låt allt svalna. Skala lökarna, lägg i mixerskål. Skala tomaterna och gröp bort kärnorna. Lägg i mixerskålen. Kärna ur chilin och ta bort eventuellt skal som svartnat. Mixa samman allt med limesaft till en slät salsa. Smaka av med salt.
  4. Trä upp köttet på grillspett och krydda med salt och svartpeppar. Grilla i cirka 10 minuter, snurra på spetten då och då under tiden. Kontrollera att köttet är genomstekt, dra ur grillspetten och sedan skär upp köttet i tunna och små skivor.
  5. Toppa varma tortillas med köttet, hackad silverlök, rikligt med koriander, salsa och guacamole. Pressa lite limesaft på toppen och servera genast.
Tacos al pastor.
Tacos al pastor.

Av: Lisa Lemke

Foto: Magnus Carlsson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons