Tacos med lutfisk – perfekt till fredagsmyset!
När Lutfiskens vänner anordnade pressträff på Melanders i Söderhallarna i Stockholm bjöd Thomas Sjögren, Årets kock 2015, på den lite annorlunda anrättningen tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.
– Jag tänkte vi skulle få in lutfisken i fredagsmyset, säger Thomas.
Thomas Sjögren har fyra år i rad hittat på ett nytt recept till Lutfiskens vänner. Tanken är de yngre generationerna ska få upp ögonen för råvaran.
– Jag gillar verkligen traditionsmaten men det är många unga som är skeptiska eller som inte ens har prövat lutfisk. Det beror ju på hur man har växt upp.
Här är receptet på Thomas tostada med lutfisk, chipotlemajonnäs, limesyrad silverlök och avokado.
Tostada med lutfisk
(Förrätt, 4 personer)
Du behöver:
500 g lutfisk
Chipotlemajonnäs:
3 chipotle-chilifrukter
1 msk tomatpuré
3 dl matolja
1 ägg
1 tsk senap
1 lime
Limesyrad silverlök:
1 silverlök
2 lime
2 tsk socker
1 tsk oregano
Till servering:
4 torkade eller friterade tortilla
1 avokado
1 kruka koriander
5 rädisor
salt
Gör så här:
Vattna ur lutfisken cirka 4 timmar, tillaga fisken i ugn under folie på 200 grader i 25 minuter eller 10 minuter i mikro på full effekt. Låt fisken svalna i sin vätska och plocka sedan ner lutfisken i mindre bitar. Salta före servering.
Chipotlemajonnäs: Värm upp oljan med chili och tomatpuré till det börjar bubbla. Låt svalna och sila sedan av chilin.
Vispa ihop ägg, senap, limejuice och en nypa salt. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknat. Smaka av med salt.
Limesyrad silverlök: Skala och skiva silverlöken fint, pressa över limen och strö på sockret. Krydda löken med oregano och låt dra till servering.
Servering: Skiva avokadon och dela rädisorna. Toppa chipsen med lutfisk, silverlöken, chiptlemajonnäsen, rädisa, avokado och garnera med koriander.
Vad ska man dricka till lutfisk?
Lutfisken i sig har inte någon kraftig smak så det hänger mycket på tillbehören vad som passar. Både öl och mjölk har sina anhängare och i Norge korkar de upp röd bordeaux vid festligare tillfällen. Lutfiskentusiasten och vinskribenten Bengt-Göran Kronstam brukar utan att tveka rekommendera sött vin från Sauternes.