Nya tacosmaker till fredagsmyset
1. Kyckling med paprika och chili
Tid: 25 minuter
Du behöver:
4 kycklingfiléer
3 msk olivolja
1/2 gul lök (finhackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
3 paprikor (gärna olika färger)
4 msk sweet chilisås
1/2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
salt
Gör så här: Strimla kycklingköttet i ganska små bitar och fräs i olja (gärna i en rundbottnad stekpanna) tillsammans med finhackad lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i fina bitar och blanda med kycklingen. Tillsätt sweet chilisås, vatten och buljongtärning. Låt allt fräsa tillsammans och smaka eventuellt av med lite salt.
2. Lime- och vitlöksfrästa räkor med koriander
Tid: 10 minuter
Mycket gott, särskilt tillsammans med en krämig guacamole.
Du behöver:
400 g skalade räkor
2 msk olivolja
1–2 chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 kruka färsk koriander
Gör så här: Fräs räkorna hastigt i olja i en rundbottnad stekpanna eller wok. Blanda ner urkärnad, finhackad chili och vitlök. Pressa över limesaft och klipp över koriander.
3. Mangosalsa
Tid: 10 minuter
Även fryst, tinad mango funkar till en sådan här salsa.
Du behöver:
2 mango
1/2 gurka
250 g körsbärstomater (delade)
1/2 chili (urkärnad och finhackad)
1/2 rödlök (finhackad)
1/2 lime, saften
1 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka färsk koriander
Gör så här: Skala och kärna ur mango och gurka och skär i fina bitar. Blanda med delade körsbärstomater och finhackad, urkärnad chili och rödlök. Pressa över saften från limen och smaka av med lite salt och en nypa socker. Avsluta med att strö över rikligt med färsk koriander.
4. Guacamole
Tid: 5 minuter
Det gäller att hitta perfekt mogen avokado, sedan sköter resten sig självt!
Du behöver:
3 avokado
1/2 gul lök (finhackad)
1 msk majonnäs
1/2 dl gräddfil
1/2 lime
salt
Gör så här: Mosa ihop avokadon med finhackad lök, majonnäs, gräddfil och limesaft. Smaka av med salt.
5. Kall vitlökssås
Tid: 5 minuter
Gräddfilens rundhet, vitlökens sting och honungens sötma. Tre smakkompisar!
Du behöver:
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 tsk flytande honung
salt
Gör så här: Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt.
6. Färska majskolvar med vitlökssmör
Färska majskolvar är så mycket godare än frysta eller förkokta!
Du behöver:
färska majskolvar
smör
vitlök
Gör så här: Koka färska majskolvar i lättsaltat vatten och servera med extrasaltat smör med finhackad vitlök.
Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips