Tagliatelle alla puttanesca
23 feb, 2024
AvSilvia Palma
Tagliatelle alla puttanesca är en lättlagad pasta där tomater, sardeller och oliver för tankarna till Medelhavet.
Annons
Tagliatelle alla puttanesca
En klassiker med djup tomatsmak och härlig sälta från sardeller och oliver – något som går hem hos många.
Annons
4 portioner
Du behöver:
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
Tomatsås:
6 msk extra virgin olivolja
6 sardellfiléer i olja
1 vitlöksklyfta
800 g krossade tomater
Salt
2 msk kapris
20 st svarta och gröna oliver
Smörgåskrasse
Parmesan
Gör så här:
- Häll upp mjölet i en stor vid skål och gör en grop i mitten, tillsätt äggen och olivoljan däri. Vispa ihop ägg och olja med hjälp av en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget, och rör om tills det är väl blandat. Knåda sedan med händerna (eller med en matberedare) tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra lite mjöl på degen och slå in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter. Kavla ut degen med hjälp av en kavel (eller med pastamaskin) tills den blir 2 – 3 mm tjock. Skär ut pastaband som är cirka 7 mm breda. Häng upp dem på tork över stolsryggar eller liknande medan du gör såsen.
- Såsen: Värm upp sardellerna i en stekpanna med olivolja på låg värme tills de smälter. Tillsätt finhackad vitlök och stek i cirka 10 sekunder tills de börjar få färg.
- Tillsätt de krossade tomaterna och salt. Rör om och höj värmen tills det börjar koka. Sänk värmen, låt småputtra i ca 35 minuter. Ställ sedan åt sidan.
- Koka pastan i rikligt med saltat vatten och låt den rinna av när den är al dente.
- Ställ tillbaka stekpannan med såsen på plattan, värm upp och tillsätt kapris och oliver. Blanda ner den kokta pastan, tillsätt krasse samt riven parmesan och servera genast.
Foto: Silvia Palma
Annons