Tårta med hallonskum och choklad
10-12 bitar
Tårta:
4 ägg
1 ⅔ dl (170 g) strösocker
3 msk vatten
½ tsk hjorthornssalt
1 dl (65 g) vetemjöl
1 rågad dl (95 g) potatismjöl
Hallonskum:
400 g frysta hallon, tinade
3/4 dl (50 g) florsocker
5 dl grädde
Glasyr:
8 dl (500 g) florsocker
8 msk kakao
½-¾ dl färskbryggt kaffe
Fyllning:
75 g mörk choklad
1 ½ dl svartvinbärssaft, utspädd
Garnering:
125 g hallon
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225°.
2. Vispa äggen och tillsätt sockret lite i taget till en ljus och lätt massa.
3. Tillsätt vattnet.
4. Sikta ner hjorthornssalt, vetemjöl och potatismjöl och vänd ner i smet- en.
5. Fördela smeten i 4 lika portioner direkt på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar. Vill du vara säker på att få bottnarna lika stora så använd springformar i mindre storlek, 14 eller 20 cm i diameter.
6. Grädda i ugnen i 6 minuter.
7. Rör ihop de tinade hallonen med florsocker.
8. Vispa grädden och vänd ner i hallonmassan.
9. Blanda en tjock glasyr av florsocker, kakao och kaffe.
10. Hacka chokladen grovt.
11. Lägg en av kakbottnarna på ett fat, droppa över ⅓ av svartvinbärssaften, fördela ⅓ av hallonskummet ovanpå och strö ⅓ av den hackade chokladen över.
12. Lägg på nästa kakbotten och gör två likadana lager till.
13. Lägg på sista kakbotten och häll glasyren över den.
14. Garnera med hallon.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Citronmoussetårta med glaze och vit choklad