Apgod tårta till barnkalaset
10–12 bitar
Tid: 40 minuter
Du behöver:
6 sockerkaksbottnar, 2 pkt om du köper färdiga
Fyllning:
2 dl tjock marsansås
200 g smör
3 1/2 dl florsocker
ca 1 msk saft, juice eller sockerlag
Topping:
5 dl vispgrädde
kakao
florsocker
o’boy
3–4 bananer
2 runda chokladbitar (till ögon)
2 rutor mörk choklad
Gör så här:
Blanda till marsansåsen enligt anvisningen på förpackningen och ställ åt sidan. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i florsockret och rör därefter i marsankrämen under omrörning. Ställ in krämen i kylen.
Ta fram tårtbottnarna och lägg dem tre och tre på varandra. Använd en av uppsättningarna med tre stycken till att skära ut öron och nos. Behåll två av öronens bottnar och en från nosen.
Börja med att droppa lite av saften/sockerlagen på den understa tårtbottnen (den som ska bli huvudet) och lägg den på ett stort fat, tänk på att öronen ska få plats. Bred på lite av vaniljsmörkrämen och toppa med skivade bananer. Fortsätt likadant med nästa botten och avsluta med den sista bottnen.
Bred på lite vaniljsmörkräm där nosen ska sitta och tryck försiktigt fast den. Bred därefter på vaniljsmörkräm och lägg på skivade bananer mellan bottnarna till öronen. Placera öronen intill ”ansiktet”.
Fördela grädden i två bunkar och vispa den ena medan du tillsätter kakaopulvret till lagom färg och konsistens. Smaka av med florsocker. Vispa sedan grädden i den andra bunken och tillsätt lite av o’boypulvret så att du får en ljusbrun färg.
Smeta ut grädden enligt bilden och fäst ögonen. Smält den mörka chokladen. Fyll en liten plastpåse eller strut och spritsa dit en glad mun. Det går också bra att använda en lakritsrem.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner