Tartar på dovhjort med inlagd palsternacka
Att laga vilt är lättare än många tror. Det nyttiga, magra och smakrika köttet kan serveras på en rad olika sätt – från rått till långkok. Vi lägger ut en serie om 7 recept på viltkött under December – här är ett av dem.
Av: Anna Wendt. Recept: Gustav Lindström. Foto: Lisa Björner
Tartar på dovhjort med inlagd palsternacka
4 personer
Tid: 30 minuter + minst 2 timmars inläggning
Exotiskt men enkelt! Viltsmaken förstärks med honungssenap och sötsyrlig palsternacka och rödlök.
1 palsternacka
1/2 rödlök
300 g dovhjortsinnanlår
1 msk dijonsenap
1 tsk flytande honung
flingsalt
några drag med svartpepparkvarnen
Lag:
3 dl vatten
1 1/2 dl ättika, 12%
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Skala palsternackan och hyvla den tunt med potatisskalare eller mandolin. Skala och skär löken i små klyftor. Lägg palsternacka och rödlök i var sin liten skål och slå över den varma lagen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen. Låt stå minst två timmar, helst över natten. Söta upp dijonsenapen med lite honung och smeta ut en liten klick på varje tallrik. Mal innanlåret och forma utan att pressa till en liten puck och placera på senapen. Garnera med rödlök och palsternacka. Toppa med några saltflingor och lite nymald svartpeppar.