Tarte flambée med kallrökt lax och citroncrème
Erik Hammar om receptet:
– Tarte flambée betyder paj tillagat i lågor, och är Alsaceregionens svar på pizza. Traditionellt använder man crème fraiche eller färskost istället för tomatsås, och den toppas ofta med lök och rökt sidfläsk. I den här varianten bygger vi upp den på ett lite annorlunda vis, och använder rökt lax istället för sidfläsk. Den syrade crème fraichen tillför en fräschör som gör den till en perfekt start på middagen.
4 portioner
Tid: 20 minuter (med färdig deg)
Du behöver:
1 sats pizzadeg (köp på närmsta pizzeria)
Citroncrème
3 dl crème fraiche
½ citron, saft och rivet skal
salt
nymalen svartpeppar
Topping:
50 g kallrökt lax
100 g fransk bondost eller liknande, riven
100 g comté eller liknande, riven
4 msk gräslök, finhackad
2 rödlökar, finhackade
1 kruka dill, finhackad (ej stjälkar)
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värme och grillfunktion. Vispa crème fraiche och citron hårt med elvisp ca 5 minuter tills den är tjock och fluffig. Smaka av med salt och några drag peppar. Lägg över i spritspåse eller liknande.
Skär upp laxen i små bitar och ställ åt sidan.
Mjöla bänken och dela upp pizzadegen i fyra lika delar. Baka ut små minipizzor, en åt gången. Värm en ugnssäker stekpanna tills den är rykande het och lägg i en minipizza. Lägg på ost och ställ in pannan i ugnen. Baka sedan 5–10 minuter tills den har fått fin färg. Toppa varje minipizza med rökt lax, spritsa ut några toppar citroncrème samt strö över gräslök, rödlök och dill.
Viptips:
Pinot Blanc, som är ett lätt torrt vitt vin med frisk syra, gör sig utmärkt till en tarte flambée.
Från kokboken ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta) av Erik Hammar, vinnare av Sveriges Mästerkock 2018.