Lyxig och enkel pizza av Mathias Dahlgren
Tarte Flambée med crème fraiche, rökt sidfläsk och purjolök
4 personer (1 normalstor ugnsplåt)
Du behöver:
200 g pizzadeg, gärna med surdeg (finns att köpa färdig)
lite vetemjöl till utkavling
150 g appenzellerost
1 liten purjolök
2 dl crème fraiche
1 pkt bacon, ca 140 g
flingsalt och nymald svartpeppar
50 g smält smör eller 4 msk god fruktig olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen riktigt tunt på mjölad arbetsbänk. Lägg över den utkavlade degen på en plåt med bakplåtspapper.
Riv osten och skölj och hacka purjolöken fint. Stryk ut crème fraichen tunt över degen, strö över osten och purjolöken och lägg på de råa baconskivorna.
Sätt in plåten i ugnen och grädda tills bottnen är frasig och har fått färg på både ovan- och undersidan. Ta ut ur ugnen, krydda med salt och peppar och ringla över smör eller olja.
Receptet är hämtat ur kokboken ”Hemkunskap” (Bonnier Fakta) av Mathias Dahlgren.
Foto: Magnus Skoglöf