Tarte tatin med plommon
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
I vår tarte tatin har vi valt plommon istället för de klassiska äpplena. Denna franska klassiker bakas i en ugnsfast stekpanna och vänds sedan upp och ner till servering. Voilà!
Annons
Tarte tatin med plommon
Tarte tatin kan kräva lite övning för att bli perfekt, men gott smakar den alltid!
4-6 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
1 ¾ dl (175 g) strösocker
1 citron
8 plommon
50 g smör
1 stjälk timjan
1 ark smördeg
Garnering:
Timjan
Till servering:
Crème fraiche
Gör så här:
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda 2 msk socker och citronsaft och blanda ner vaniljfröna.
- Skölj plommonen, kärna ur och skär i klyftor. Smält smör och socker till en gyllene massa i en ugnstålig stekpanna, gärna gjutjärn. Tillsätt citron- blandningen, timjanblad och plommon. Sänk värmen och låt allt puttra ihop i 30 minuter. Rör en gång under tiden.
- Värm ugnen till 200°. Täck fyllningen i pannan med smördeg. Pressa in kanterna innanför kanten av pannan. Gör ett snitt i degen på 2–3 ställen så ångan kan komma ut. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
- Ta ut från ugnen och lossa tarten försiktigt från kanterna. Lägg ett fat eller en skärbräda över pannan och vänd tarten upp och ner så plommonen kommer uppåt. Garnera gärna med timjan och servera med crème fraiche.
Recept och foto: Skovdal Nordic
Annons