Tarte tatin med tomater och parmesan
26 maj, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Tarte tatin är den franska pajen som serveras upp-och-ner – här i en matigare variant med tomater och parmesan.
Annons
Tarte tatin med tomater och parmesan
Tarte tatin behöver inte betyda efterrätt. Med tomater blir den en finfin lunch.
4 portioner
Annons
Du behöver:
500 g körsbärstomater olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk nyriven parmesan
1 msk färsk oregano
Salt och svartpeppar
200 g färdig pajdeg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° varmluft. Skölj och halvera tomaterna. Pensla en ugnsform med olja och lägg tomaterna med snittsidan nedåt så att de täcker formen. Rör ihop socker och vinäger i en skål och ringla blandningen över tomaterna. Strö riven parmesan över och krydda med finhackad oregano, salt och peppar.
- Skär till pajdegen så att den passar formen och lägg ovanpå fyllningen. Tryck försiktigt ner degen längs insidan av formens kant. Grädda pajen i 20–25 minuter, tills degen är knaprig och gyllene. Vänd pajen så att tomaterna hamnar uppåt innan du serverar den.
Foto: Betina Hastoft
Annons