Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tarte tatin med tomater och parmesan

26 maj, 2023
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på tarte tatin med tomater och parmesan
Tarte tatin är den franska pajen som serveras upp-och-ner – här i en matigare variant med tomater och parmesan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Pasta med citron och brynt salviasmör

Tarte tatin med tomater och parmesan

Tarte tatin behöver inte betyda efterrätt. Med tomater blir den en finfin lunch.

Bjud på en matigare variant av tarte tatin med tomater och parmesan

4 portioner

Annons

Du behöver:

500 g körsbärstomater olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk nyriven parmesan
1 msk färsk oregano
Salt och svartpeppar
200 g färdig pajdeg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Skölj och halvera tomaterna. Pensla en ugnsform med olja och lägg tomaterna med snittsidan nedåt så att de täcker formen. Rör ihop socker och vinäger i en skål och ringla blandningen över tomaterna. Strö riven parmesan över och krydda med finhackad oregano, salt och peppar.
  2. Skär till pajdegen så att den passar formen och lägg ovanpå fyllningen. Tryck försiktigt ner degen längs insidan av formens kant. Grädda pajen i 20–25 minuter, tills degen är knaprig och gyllene. Vänd pajen så att tomaterna hamnar uppåt innan du serverar den.

Foto: Betina Hastoft

Annons