Tarte tatin
Erik Hammar om receptet:
– Är vi i Normandie så måste vi ha en äppeldessert, och om vi ska ha en äppeldessert så måste vi ha tarte tatin. Det här är en av mina absoluta favoriter. Äpple och kanel – en magisk kombination som aldrig blir tråkig. Den här desserten är enkel att göra, och många av ingredienserna finns ofta hemma i skafferiet. Jag tycker att det är barnsligt gott med vaniljglass till, då man får det här kalla som möter den ljumna pajen. Vill man ha en lite mer vuxen smak kan man servera den med calvadosgrädde.
4 portioner
Tid: ca 45 minuter
Du behöver:
6 äpplen, fast sort
90 g smör
125 g socker
2 kanelstänger
en nypa flingsalt
300 g smördeg
Till servering:
Vaniljglass eller calvadosgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i fina klyftor. Smält smör och socker i en ugnssäker stekpanna, ca 20 cm i diameter. Låt sjuda upp och lägg i äpplen, kanel och en nypa salt. Stek i ca 5 minuter. Ta sedan bort stekpannan från värmen och plocka bort kanelstängerna. Vill du piffa till det lite extra så kan du lägga äpplena i ett fint mönster med hjälp av en stekpincett.
Kavla ut smördegen till ca 0,5 cm i tjocklek. Täck stekpannan med smördegen och tryck till lite runt kanterna. Baka i ugnen i ca 15–20 minuter tills degen är frasig och har en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något. Lossa försiktigt i kanterna med en kniv, lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd.
Servera pajen med vaniljglass eller calvadosgrädde (3 dl vispad grädde med 1 tsk calvados).
Vintips:
Oavsett tillbehör så är Sauternes ett givet dryckesalternativ till en tarte tatin.
Från kokboken ”Min franska matresa” (Bonnier Fakta) av Erik Hammar, vinnare av Sveriges Mästerkock 2018.