Sydafrikanska köttbullar med tsatsiki
5–6 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
1 kg lammfärs
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl
75 g fetaost (smulad)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
1 rödlök (finhackad)
1 röd paprika (finhackad)
olja (till stekning)
2 tsk torkad rosmarin
salt och peppar efter smak
ca 1 dl vatten (till steksky)
Till servering:
potatismos eller couscous och tsatsiki
Gör så här:
Fräs den finhackade vitlöken, rödlöken och paprikan i olja i en stekpanna. Rör om så att det inte bränns. Ta av från värmen efter ca 5 minuter. Låt svalna något. Blanda lammfärsen med ägg, mjölk, vetemjöl och fetaost. Tillsätt löken och paprikan. Smaka av med rosmarin, salt och peppar. Arbeta färsen ordentligt. Ta fram en stor bricka. Täck med bakplåtspapper. Blöt händerna och ta upp smeten i klumpar som formas till stora runda köttbullar (eller avlånga om du vill). Lägg upp dem undan för undan på bakplåtspapperet. Värm en eller två stekpannor med lite olja i botten. Bryn köttbullarna runt om på medelvärme. Lägg över dem i en stor gryta. Skölj ur stekpannan med lite vatten så du får en steksky. Efterstek lammfärsbullarna i 150° ugnsvärme eller låt dem puttra på svag värme i sin panna med lite steksky i botten.