Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Tempurafriterad fisk och räkor med asiatisk dipp

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tempurafriterad fisk och räkor med asiatisk dipp

4 personer

Trots friteringen är detta en fräsch förrätt, eftersom grönsakerna har kvar sin krispighet. Paneringen är tunn och ölet ger den en luftig konsistens. Den friska dippsåsen med soja, lime och ingefära passar bra till. Tänk på att aldrig ha fläkten på när du friterar!

250 g råa räkor

250 g vit fast fisk (t ex sej eller havsabborre)

1 stor morot

1 liten zucchini (eller 1/2 om den är stor)

1 gul lök

1 purjolök (det vita)

1/2 broccolistånd

1/2 litet blomkålshuvud

2 nävar vetemjöl

ca 1 liter neutral olja (till fritering)

Dippsås:

1 tsk sesamfrön

2 1/2 dl dashibuljong (finns att köpa i asiatiska livsmedelsaffärer) eller mustig kycklingbuljong

Annons

2 msk ljus sojasås

1 lime (saften)

1 msk strösocker

1 röd spansk pepparfrukt (finskuren)

några droppar sesamolja

Tempurasmet:

2 äggulor

2 1/2 dl kallt ljust öl

200 g vetemjöl (drygt 3 dl)

några isbitar

Till servering:

färsk koriander

Börja med dippen. Rosta sesamfröna och blanda dem med de andra ingredienserna i en skål.

Strimla morot, zucchini, lök och purjo tunt, 3–4 mm.

Plocka broccolin och blomkålen i små buketter. Lägg allt i en bunke, pudra över en näve mjöl och rör om.

Skala räkorna om så behövs, och snitta dem på undersidan så de inte rullar upp sig. Skär fisken i 2 x 6 cm-bitar. Lägg allt i en skål och pudra över en näve mjöl.

Hetta upp ca 1 liter olja i en wok eller kastrull till ca 180°. Ha ett lock till hands att släcka med, ifall oljan skulle bli så het att den tar eld.

Gör bara hälften av tempura-smeten åt gången för att få det fina och spröda resultatet. Knäck 1 äggula i en skål, häll i hälften av ölet och rör om. Tillsätt hälften av mjölet och 3 isbitar och rör om väl.

Doppa en nypa av de strimlade grönsakerna i tempurasmeten, släpp sedan ner dem i den heta oljan. Obs! Fritera inte mer än 4–5 bitar åt gången för att inte oljan ska bli för kall. Gör sedan likadant med fisken och räkorna.

Håll alltsammans varmt i ugn på svag värme tills det är dags att servera.

Strö över rikligt med färsk koriander innan servering och häll upp dippen i små skålar till var och en.

Annons