Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Skaldjursgryta med cannellinibönor

10 mar, 2015
AvRedaktionen
Vitlök, chili, citron, persilja, vin, bönor, räkor och musslor – se där en salivframkallande kombo! Bönornas lilla sötma, citronens syra, lökens umami och havets sälta blir en komplett rätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skaldjursgryta med cannellinibönor.
Skaldjursgryta med cannellinibönor.

1–2 personer

Tid: 20 minuter + 1 timme i kylen

Tips! Vill du förbereda den kan den utan problem stå i kylen i flera timmar, det gör bara att smakerna ”gifter sig” ännu mer. Allra enklast är att köpa frysta skaldjur, inte minst eftersom färska musslor nästan alltid säljs i nätpåsar på 1 kilo. (Det funkar även med förkokta scampi, och även sådana utan skal, men då ska de läggas i samtidigt med musslorna.)

Du behöver:

ca 250 g förkokta frysta musslor (eller snäckor)

3–6 stora råa scampi med skal

3–4 små vitlöksklyftor, finhackade

1 msk olja

1 1/2 dl vitt vin

1 burk cannellinibönor (400 g)

1/4 rödlök, hackad

Annons

1/4 röd chili, hackad (utan frön)

1 1/2 msk vitvinsvinäger

1/2 citron (saften + klyftor)

1 nypa salt

1 liten bukett slätbladig persilja

salladsblad, t ex rucola

Gör så här:

Tina de frysta musslorna och scampin. Fräs hälften av vitlökshacket i 2 msk olja i 1/2 minut i en gryta, och lägg i den råa scampin. Häll på vin och lägg på ett lock. Låt puttra i 2 minuter. Lägg i de förkokta musslorna och koka 1 minut till. Ställ åt sidan och låt svalna något. Lägg räkorna och musslorna i en stor bunke. Ta bort skalet från hälften av musslorna. Häll över 1 dl av vinskyn från kastrullen och tillsätt övriga ingredienser och resterande vitlökshack. Blanda väl och låt stå och dra i kylen i någon timme. Garnera med några gröna blad, servera med en citronklyfta och njut!

Av: Alastair Hendy/Olive/BBC

Annons