Skaldjursgryta med cannellinibönor
1–2 personer
Tid: 20 minuter + 1 timme i kylen
Tips! Vill du förbereda den kan den utan problem stå i kylen i flera timmar, det gör bara att smakerna ”gifter sig” ännu mer. Allra enklast är att köpa frysta skaldjur, inte minst eftersom färska musslor nästan alltid säljs i nätpåsar på 1 kilo. (Det funkar även med förkokta scampi, och även sådana utan skal, men då ska de läggas i samtidigt med musslorna.)
Du behöver:
ca 250 g förkokta frysta musslor (eller snäckor)
3–6 stora råa scampi med skal
3–4 små vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olja
1 1/2 dl vitt vin
1 burk cannellinibönor (400 g)
1/4 rödlök, hackad
1/4 röd chili, hackad (utan frön)
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 citron (saften + klyftor)
1 nypa salt
1 liten bukett slätbladig persilja
salladsblad, t ex rucola
Gör så här:
Tina de frysta musslorna och scampin. Fräs hälften av vitlökshacket i 2 msk olja i 1/2 minut i en gryta, och lägg i den råa scampin. Häll på vin och lägg på ett lock. Låt puttra i 2 minuter. Lägg i de förkokta musslorna och koka 1 minut till. Ställ åt sidan och låt svalna något. Lägg räkorna och musslorna i en stor bunke. Ta bort skalet från hälften av musslorna. Häll över 1 dl av vinskyn från kastrullen och tillsätt övriga ingredienser och resterande vitlökshack. Blanda väl och låt stå och dra i kylen i någon timme. Garnera med några gröna blad, servera med en citronklyfta och njut!
Av: Alastair Hendy/Olive/BBC