5 goda tillbehör till grillat
1. BBQ-sås till spareribs
Receptet ger 8 dl sås, vilket räcker till ca 1,5-2 kg ribs. Tänk på att lägga köttet i marinad dagen före. Sås som blir över kan förvaras i en förpackning med lufttätt lock i ett par veckor i kylskåp.
6 personer
Du behöver:
5 dl ketchup
2 dl farinsocker
1 dl honung
1 dl worcestershiresås
1 msk senap
3 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor, krossade
1 msk rökt paprikapulver
½ dl neutral olja
½ dl äppelcidervinäger
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Rör tills sockret är löst och låt sedan såsen svalna.
Pensla köttet i rikligt med sås och låt marinera i ett dygn i kylskåp. Grilla sedan i 8–10 minuter på varje sida. Skär i mindre bitar före serveringen.
2. Majssalsa med senapsdressing
Supergott till grillat nötkött. Testa även att servera den till hemgjorda burgare.
6 personer
Du behöver:
4 majskolvar med blast
½ gurka
ett knippe bladpersilja
Senapsdressing:
1 msk äppelcidervinäger
1 msk grovkornig senap
6 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Grilla majskolvarna med blasten kvar i 25–30 minuter, tills blasten är helt svart.
Låt majskolvarna svalna och ta därefter bort blast och trådar. Skär av majskornen från kolven med en vass kniv och lägg dem i en skål.
Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en sked. Skär gurkan i fina tärningar. Hacka persiljan.
Rör ihop äppelcidervinäger och senap och tillsätt sedan olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Blanda gurka och persilja med majsen och vänd ner dressingen.
3. Romescosås
Såsen tar lite tid att göra men den är väl värd ansträngningen. Den passar till alla sorters grillat kött men är även god som dipp till grönsaker eller som tillbehör till nybakat bröd.
6 personer
Du behöver:
4 röda chili
2 skivor vitt bröd
100 g sötmandel
1 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
4 tomater
2 vitlöksklyftor
3 msk sherryvinäger
½ dl olivolja
Gör så här:
Lägg chilin på en varm grill och stek tills skalet är svart på alla sidor. Det går även bra att göra under grillelementet i ugnen. Lägg chilifrukterna i en kastrull med lock och låt vila i 10 minuter (då lossnar skalen lättare). Dra sedan av skalen. Kärna ur chilin och skär den i mindre bitar.
Skär brödet i tärningar. Rosta mandel och brödtärningar i olivolja i en stekpanna tills brödet är gyllene. Rör ner sambal oelek och dra från värmen.
Skär tomater i kvartar och skrapa ur och släng kärnorna. Lägg tomatbitarna i en matberedare tillsammans med chili, mandlar och bröd. Tillsätt vitlök och sherryvinäger och mixa till en grov puré. Tillsätt olivolja, lite i taget, och mixa till en tjock sås. Såsen håller sig i en vecka i kylskåp i en lufttät förpackning.
4. Coleslaw med citrondressing
Krämigt tillbehör som passar till alla typer av grillat kött.
Till receptet >>
5. Focaccia med frön
Degen går att göra kvällen innan och baka ut när det passar nästa dag.
Till receptet >>
Recept & styling: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft