5 smarta tips för ett nyttigare och grönare julbord
Förra årets Nobelpristagare i ekonomi, professor Richard H. Thaler, hyllas för sitt banbrytande arbete inom beteendeekonomi och en metod som han kallar för nudging.
Nudges hjälper oss till självkontroll
Nudging visar hur man med små medel kan göra det enklare att genomföra positiva beteendeförändringar som gynnar hälsan.
Enligt Richard H. Thaler faller vi ofta för kortsiktiga frestelser, men hans forskning visar hur knuffar, eller nudges, kan hjälpa människor till bättre självkontroll.
Används i restaurangbranschen
Metoden används även i restaurangbranschen och Fazer Food Services var först ut i Norden att använda nudging i sina restauranger. Syftet har bland annat varit att öka andelen grönsaker och minska andelen kött på tallrikarna. Det kan handla om hur en buffé är uppbyggd eller hur maträtterna presenteras i restaurangerna.
– Eftersom vi har jobbat med nudging under några år nu vet vi av erfarenhet att metoden har en stor effekt på människors beslutsfattande. Våra mätningar visar bland annat att vi har minskat andelen kött med cirka 20 procent i våra restauranger, vilket är ett konkret resultat av nudging, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services i ett pressmeddelande.
5 nudges för ett hälsosammare julbord:
Fazers fem nudges är: förberedelser, placering, ordningsföljd, skyltning och portionering. Samma fem knuffar fungerar utmärkt att använda för dem som vill bjuda på ett hälsosammare julbord.
1. Frukt och nötter vid ankomst
Bjud på nyttigheter när gästerna anländer. Det dina gäster ser, tänker och känner strax innan de kliver in igenom dörren kommer att påverka vad de äter.
Läs också: Tips på nyttigt julgodis
2. Inled med vegetariskt
Placera vegetariska och gröna alternativ början av buffén, avsluta med köttet. Gästerna tar mer av de rätter som de först ser.
Recept: Vegetarisk julmat från Paradiset
3. Skyltar vid julmaten
Skriv smarta skyltar som visar vilken mat som är hälsosam för gästerna, exempelvis ”Kockens rekommendationer” eller ”Smart val”.
4. Griljerad rotselleri i fokus
Se till att rotselleri, sillen och grönsakerna är synligt placerade i köket. Gästerna tar mer av den mat som är synlig och lättillgänglig.
Recept: Griljerad rotselleri
5. Portionera ut maten
Genom att portionera ut maten hjälper du gästerna att ta lagom mycket. Börja med att servera mindre portioner, gästerna får sedan ta mer mat om de fortfarande är hungriga. Portionering är ett bra sätt som kan bidra till ett minskat matsvinn.